U TRI GODINE

Svaki drugi ZIP-ov startup osnovao je tvrtku

16.06.2015 u 06:41

Bionic
Reading

Zagrebački inkubator poduzetništva, jedan od najaktivnijih domaćih inkubatora za startupove nedavno je obilježio tri godine rada. Kako u ZIP-u gledaju na dosad postignuto i što planiraju za budućnost? Čitajte dalje

Pratite li domaću startup scenu, ZIP je praktično nemoguće ne primijetiti. Projekt kojeg su pokrenuli Mihovil Barančić, Saša Cvetojević, Damir Sabol i Ivo Špigel uspio je pridobiti podršku značajnih partnera u javnom i privatnom sektoru, ali i probiti led na nizu područja, među kojima se svakako ističu edukacija i popularizacija ideje poduzetništva.

Barančić i Tihana Marelja, ZIP-ova koordinatorica, tvrde kako nema propuštenih prilika za kojima bi žalili. Prve tri godine donijele su, kažu, puno izazova i prilika za učenje.

'Najvećim uspjehom smatramo ZIP-ovu crowdinvesting kampanju na platformi Seedrs, prvu te vrste u Hrvatskoj, koja je u svibnju 2014. završila s gotovo dvadeset tisuća funti no što smo prvotno tražili, a ciljani iznos prikupili smo u samo 12 dana. Više od 120 investitora iz 19 zemalja uložilo je u prosjeku 440 funti po investitoru', ističe Barančić. Prikupljeni iznos djelomično je već uložen u prva četiri odabrana projekta


Nije im to bilo jedino iskustvo s platformama za zajedničko financiranje. Krajem prošle godine podržali su kampanju udruge Šapica. Ta je kampanja također je okončana s uspjehom: na platformi Indiegogo prikupljeno je 15,6 tisuća dolara za sklonište za životinje (223 posto više od prvotno traženog iznosa).

Svaka investicija koju ZIP-ov tim dobije je također veliki uspjeh i za ZIP, zato što je znak da je prepoznat potencijal pojedinog startupa da se proširi na veća tržišta i da u potpunosti osposobi svoje poslovanje, dodaje Barančić.

Dva ZIP-ova tima dobila su investicije za razvoj svojih projekata: GreenPie (nutricionistima omogućuje automatizaciju procesa savjetovanja u prehrani, od bugarskog VC fonda Launchhub dobio je 125 tisuća eura) i Madbarz (globalna fitness aplikacija za treniranje vlastitom težinom, nakon prve investicije vrijedne 115 dolara vrijednost im je procijenjena na 6,8 milijuna kuna).

Pojedini startupovi su dobili investicije privatnih stranih ulagača. Takav je, recimo, bio Hockey Coach Vision (softver za Mac, PC, Android i iOS za trenere hokeja), u kojeg je novac uložio švicarski investitor, i sam trener hokeja.


Kroz ZIP-ov program trenutno prolazi sedma generacija domaćih startupova. Sveukupno program dosad broji 49 timova sa 150 članova, s tim da je najveći broj timova - njih devet - bilo u prvoj i trećoj generaciji. Većinom su se bavili IT rješenjima. Iz tih je projekata dosad izniklo više od 25 poduzeća, od kojih većina ima stalne zaposlenike i koja za cilj imaju širenje poslovanja na domaćem i stranom tržištu.

ZIP se može pohvaliti dojmljivom mrežom partnera. U travnju ove godine sklopljen je ugovor o strateškoj suradnji kojim medijska grupacija Styria postaje glavni partner Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Pružat će podršku novoj generaciji poduzetnika u ranoj fazi njihova razvoja te putem ZIP-a ulagati u tehnološke startup kompanije u Hrvatskoj.

Drugi veći partner je banka Erste, koja tri godine zaredom nagrađuje najbolje ZIP-ove startupove s tisuću eura u sklopu događanja tijekom kojeg timovi predstavljaju svoj napredak. Ove godine nagradu je odnio tim Drafter, web aplikacija za fantasy football koja nudi kombinaciju virtualnog gaming-svijeta i stvarnosti.

ZIP također podržavaju mStart (Agrokorova tvrtka zadužena za IT - op.a.), Iskon, Ministarstvo poduzetništva i obrta te Sveučilište u Zagrebu, kao i tvrtke poput Della. 'Svaki partner nam je iznimno važan. Drago nam je što su prepoznali naš rad i što nam pomažu da osvjestimo startup eko sustav u Hrvatskoj kroz edukaciju mladih timova', kaže Marelja.


ZIP je tijekom protekle tri godine bio i domaćinom velikog broja događanja, koja su zabilježila više od šest tisuća posjetitelja. 'U sklopu 'Startup srijede' smo imali priliku ugostiti, između ostalih, i premijera Zorana Milanovića, ministra poduzetništva Gordana Marasa i ministra rada Miranda Mrsića. Bili su tu i poznati domaći poduzetnici i investitori Hrvoje Prpić, Damir Bandalo, Nenad Bakić i drugi, koji su pričali o svojim iskustvima u poduzetničkim i investitorskim vodama, kao i inozemni gosti poput KJ Singha, direktora Techstarsa u New Yorku', kaže Marelja.

'Do sada je ZIP prvenstveno bio inkubator jer smo prepoznali koliko je neophodno osigurati kvalitetnu edukaciju za mlade poduzetnike koji žele pokrenuti svoj startup. U roku od godinu dana planiramo ga u potpunosti preobraziti u akcelerator i omogućiti seed investicije timovima koji prođu naš program', najavljuje Barančić.