BIG TECH

Suosnivači Googlea odlaze - Sundar Pichai je novi šef Alphabeta

04.12.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Suosnivači Googlea i direktori Alphabeta Larry Page i Sergey Brin odlaze sa svojih rukovodećih mjesta u matičnoj kompaniji te uzde predaju glavnom čovjeku Googlea - Sundaru Pichaiju

Larry Page i Sergey Brin, bivši studenti Stanforda koji su osnovali Google u garaži početkom su tjedna službeno objavili svoj odlazak s pozicije lidera internetskog diva kojeg su osnovali prije dvadeset godina. Page i Brin kontrolu predaju Sundaru Pichaiju koji će postati izvršnim direktorom Googleove matične kompanije Alphabet, s time da će i dalje ostati direktorom pretraživačkog diva.

Ova objava stiže četiri godine nakon što se Google restrukturirao ispod kompanije Alphabet. Kao dio poteza, Googleove internetske usluge uključujući i sustav za pretragu odvojile su se od eksperimentalnih projekatat poput samovozećih automobila. Pichai je postao direktorom Googlea, dok su Page i Brin kontrolirali Alphabet. Nakon odlaska Pagea i Brina na čelu kompanije je ostao Pichai, indijski doseljenik koji se kompaniji pridružio 2004.

'Nakon što se Alphabet uspješno formirao i nakon što su Google i Other Bets učinkovito počeli raditi kao nezavisne kompanije, stiglo je vrijeme za pojednostavljivanje strukture odjela za menadžment.' komentirali su Brin i Page u službenoj izjavi. Suosnivači će, prema svemu sudeći, nastaviti voditi kompaniju kao članovi izvršnog odbora.

Novi izazovi

'Uzbuđen sam za Alphabet i njegov dugoročni fokus na suočavanje s velikim izazovima uz pomoć tehnologije' rekao je Pichai tijekom službene izjave. 'Radujem se nastavku suradnje sa Larryjem i Sergeyjem'.

Pichijeva promocija dolazi u jeku sve učestalijih kritika usmjerenih prema Googleu i Alphabetu. Kompanija je već neko vrijeme na meti istraga vezanih uz antitrust koje sprovode federalni i državni dužnosnici. Google se također nalazi usred velikih društvenih promjena koje predstavljaju ogroman izazov cijeloj kompaniji. Podsjetimo, prije godinu dana zaposlenici su napustili svoje radno mjesto kako bi prosvjedovali uoči niza optužbi za seksualno zlostavljanje unutar kompanije. Također su prigovarali zbog ugovora s Pentagonom prema kojem je Google pomogao razviti taktički sustav za analizu snimki bojnih dronova, kao i navodnoj suradnji u sklopu razvoja pretraživačkog sustava za Kinu poznatog kao Project Dragonfly.

Alphabetov predsjedatelj John Hennessy pohvalio je Pageov i Brinov doprinos kompaniji rekavši da je 'nemoguće precijeniti Larrjev i Sergeyjev doprionos kompaniji tijekom 21 godina njezinog postojanja' te je nastavio rekavši: 'Zahvaljujem im na nastavku rada kao dio upravnog odbora'.

Ovo, podsjetimo, nije prva promjena na čelu kompanije. Bivši voditelj softverske kompanije Novell, Eric Schmidt, pridružio se Googleu 2001. te ju je nadgledao sve dok nije postala javnom tri godine kasnije. Google se je pod Schmidtovim vodstvom proširio daleko izvan dosega internetske pretrage te je ušao u svijet smartfona, internetskog prijenosa i online videa.

informacije su zlato

Od kupovine do pokreta mišem: Ovo su svi načini na koje nas Facebook prati

Pogledaj galeriju

Reakcije

Burza na Wall Streetu nije obraćala pažnju na promjenu vodstva Alphabeta. Google je čak zabilježio rast nešto manji od 1 posto.

Tim Bajarin, predsjednik kompanije Creative Strategies, rekao je da je Pichai postao prirodnim izborom zato jer već neko vrijeme vrši ulogu 'lica' kompanije u svakodnevnom poslovanju, pogotovo nakon što je Page otišao na čelo Alphabeta.

Premda su Page i Brin prema mnogima članovi elite Silicijske Doline, oni su i dalje pod paljbom kritičara koji tvrde da su se odlučili povući tijekom najturbulentnijeg razdoblja u povijesti kompanije. Dok lideri Facebooka i Twittera svjedoče pred kongresom, Page i Pichai su se skrivali. Sjedeća mjesta ispred kojih je pisalo 'Google' zjapila suprazna dok su pored njih sjedili Twitterov Jack Dorsey i Facebookova Sheryl Sandberg.

Pichai će se, prema svemu sudeći, u isto vrijeme morati nositi sa sve većom kontroverzom vezanom uz poslovanje kompanije, kao i razvoju umjetne inteligencije i njezinom integracijomu korisne i personalizirane proizvode namjenjene nama -  krajnjim korisnicima. 'O ovome razmišljam kao izgradnji vašeg personaliziranog Googlea' komentirao je Pichai tijekom razgovora sa Cnetom 2016..