DEŽURNI KRITIČAR

Suosnivač Applea bez dlake na jeziku o praćenju i zašto bi tu tvrtku razmrvio na dijelove

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.08.2019 12:36
  • Objavljeno 29.08.2019 u 12:34
Steve Wozniak

Steve Wozniak

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Tehnološke tvrtke postale prevelike i previše utječu na naše živote. Teško im je izbjeći i oduzimaju nam mogućnost izbora, ustvrdio je Steve Wozniak

Suosnivač Applea Steve Wozniak ni dosad nije imao problema s javnim izražavanjem svojih stavova i kritiziranjem tvrtke koju je pomogao pokrenuti.

Sad je Bloombergu rekao kako je Apple trebalo davno razmrviti na nekoliko manjih tvrtki. To, doduše, ne znači kako bi se time trebale pozabaviti državne regulatorne agencije, onako kako to zagovara senatorica Elizabeth Warren i njeni pobornici.

steve Jobs

'Mrzio je Billa Gatesa i Japance, i nije birao sredstva da dođe do cilja'. Ovo su najčešće zablude o legendarnom Steveu Jobsu

Pogledaj galeriju
8

Ne, Wozniak više cilja na okruženje u kojem inženjeri poput njega mogu samostalno raditi. Stoga smatra kako se Apple trebao još davno podijeliti na više manjih tvrtki, međusobno nezavisnih i udaljenih, kako bi inženjeri mogli na miru raditi svoj posao. Kao primjer je naveo tvrtku HP, u kojoj je i sam neko vrijeme bio zaposlen.

Treba podsjetiti kako je HP odbio Wozniakov prijedlog o stvaranju osobnog računala, i to ne jednom već pet puta, kako tvrdi suosnivač Applea. A mogli bi se reći i kako HP nije ni približno tako uspješna tvrtka kao što je Apple danas.

Ipak, Wozniak ih hvali zbog toga što su mu omogućili neometan rad. Radili su, prisjetio se, noću ako su željeli te imali pristup svim dijelovima i alatima kako bi mogli raditi na svojim zamislima.

Uvjeren je također kako su tehnološke tvrtke postale prevelike i preveliše utječu na naše živote. Teško im je izbjeći i oduzimaju nam mogućnost izbora, ustvrdio je.

No, Apple ipak smatra najboljom tvrtkom, zato što uglavnom zarađuje prodajom proizvoda, ne praćenjem ljudi. Spreman je čak i platiti za servis koji ga ne bi pratio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!