DOBRO JUTRO, TUGO

Što sve Facebook zna o vama, a da toga niste niti svjesni?

09.06.2017 u 15:59

Bionic
Reading

Ok, velike su šanse da svi znamo kakav smo ugovor s vragom potpisali prvi put kada ste se ulogirali na Facebook. Malo nas, doduše, zna do čega je praćenje naših života dosegnulo...

Facebook se kao i sve ostale društvene mreže polako nadograđuje. Bez našeg izravnog znanja ova vrlo popularna društvena mreža polako je proširila svoja osjetila na puno širi spektar stvari nego što bi itko pomislio te je danas sposobna sakupljati sitne informacije o nama bez da provodimo vrijeme na njoj. Ona je čak spremna pratiti naše neobjavljene statuse ili pratiti stranice koje često posjećujemo sve dok one na sebi imaju mogućnost dijeljnja putem objave.

Iako bismo mogli ovu priču nastaviti u revijalnom tonu po stoti put vam napominjući da dobro pročitate što dajete Facebooku svaki put kada ga posjetite, radije bismo se suočili s činjenicom da na kraju dana jedini način na koji se zbilja možemo riješiti Facebooka je da s njega doslovno izbrišemo svoj račun.

Tim rečeno, prije nego što posegnete za izbornikom i napustite Facebook zauvijek (čitaj: tjedan dana), vjerujemo da je fer da s vama podijelimo svu šarolikost načina na koji Marc Zuckerberg i društvo špijuniraju vaše svakodnevne aktivnosti.

Kamo idete? 

Jedna od najdragocijenijih informacija koje Facebook svakog dana sakuplja nakon instalacije Facebooka za mobitel je gdje ste - svake sekunde svakoga dana. Ovo mu daje informaciju o bendovima koje volite slušati, turističkim lokacijama u kojima najviše uživate pa čak i dućanima u koje zalazite. Ako niste na 'ok' s time, uvijek to možete isključiti u opcijama za privatnost na Androidu i iOS-u.

Koje stranice posjećujete?

Suočimo se s činjenicama. Skoro sve web stranice (uključujući i ovu koju upravo čitate) i usluge koriste tehnologije koje je razvio Facebook: od Like gumbića do opcije za logiranje. Pomoću njih Facebook zna čime se bavite čak i kada niste na Facebooku. Ako planirate ograničiti opseg primjena sakupljenih informacija o vašim online navikama, čeka vas malo posla u vašim postavkama na Facebooku.

S koliko novca raspolažete?

Čak i ako ama baš nikad na Facebooku ne pišete o novčanim problemima, stranica može sazidati prilično dobru pretpostavku o vašem financijskom stanju i prodati ju reklamnim agencijama. Kako? Sakupljajući komadiće informacija o kupnjama online i mjestu gdje živite kombiniranima sa bilješkama koje im priskrbljuju partneri iz raznih izvora. Super, zar ne?

Objave koje ste 'skoro' objavili

Facebook bilježi kada krenete pisati objavu i onda se u zadnjem trenu predomislite (iako sam sadržaj poruke nikad nije spremljen). Ako razmišljate o objavi slike društva koje se na vikendici pijano valja po obližnjem travnjaku, Facebook će prepoznati vašu neodlučnost.

Aplikacije koje ste instalirali

Mislili ste da se jedno morate brinuti o Facebookovoj deklaraciji o privatnosti korisnika? Vjerujte nam - tek ste zagrebali površinu. Čitava hrpa aplikacija sakuplja vaše podatke. Primjerice, kada riješite neki mega-šaljivi kviz na Facebooku i odgovorite koji je vaš omiljeni bend, ta informacija može završiti u rukama oglašivača. Obratite pažnju na dozvole koje aplikacije traže kada se u njih logirate putem Facebooka i što je najvažnije - riješite se onih koje vam nisu potrebne.

Aplikacije koje instaliraju vaši prijatelji

Jeste li za još loših vijesti? Aplikacije koje vaši blesavi prijatelji i senilni rođaci instaliraju mogu sakupiti vaše informacije. Kako biste tome stali na kraj, otiđite u sekciju Aplikacije unutar postavki Facebooka, kliknite na Uredi pod Aplikacije koje koriste drugi i onda lijepo maknite kvačicu sa svih vrsta informacija s koje niste spremni dijeliti. Druga vam je opcija da najnapornije poznanike jednostavno maknete s liste prijatelja.

Trenuci kada se osjećate depresivno

Još jedan predivni trik koji algoritmi Facebooka koriste je automatsko prepoznavanje vašeg trenutnog raspoloženja. Ovo je, na sreću, jedna od 'onih' informacija koje Facebook obećaje da neće dijeliti sa reklamnim agencijama, no i dalje predstavlja uznemirujući dokaz da društvene mreže sakupljaju više informacija o vama nego što ste ikad sanjali.

Aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka

Čak i ako ste se zakleli na apstinenciju od Facebooka, on može informacije o vama sakupljati putem drugih aplikacija. Aplikacijama poput, recimo, WhatsAppa i Instagrama. Ako ga želite zaustaviti od njuškanja po vašim aplikacijama, možete isključiti dijeljenje podataka na WhatsAppu. Što se Instagrama tiče - tu vam nema baš puno pomoći.