KAD TAJ ČOVJEK SPAVA?

Što sve Elon Musk planira do 2030. godine? Evo popisa!

26.11.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Milijarder i poduzetnik Elon Musk na čelu je nemalog broja tvrtki. Svaka među njima ima čvrsto postavljene ciljeve koje mora ostvariti u budućnosti. Pogledajmo što je sve u planu za idućih 13 godina

Krenimo s bližom budućnošću. 

Do kraja ove godine Elon Musk namjerava u Australiji dovršiti gradnju najveće svjetske litij-ionske baterije. Obvezao se kako će biti gotova za sto dana ili će biti besplatna. Odbrojavanje je počelo u rujnu, do kraja tog mjeseca gradnja je bila već napola završena.

Do kraja ove godine treba krenuti i isporuka poboljšanog izdanja solarnih krovova SolarRoof.

Pri vrhu Muskovih prioriteta za iduću godinu vjerojatno je proizvodnja Teslinog Modela 3. Cilj je do ožujka 2018. doseći razinu proizvodnje od pet tisuća primjeraka mjesečno. Pošto je Tesla dosad imala problema s proizvodnjom, teško je reći hoće li taj cilj biti ostvaren. 

Ta tvrtka otprilike u isto vrijeme treba isporučiti obećani softver za autonomnu vožnju automobila Autopilot, koji bi trebao autonomna vozila dovesti korak bliže do pete razine autonomije prije 2020. godine.

Tijekom iduće godine bi trebao biti dovršen i projekt farme pogonjene energijom Sunca i vjetra u Australiji, za koju bi Tesla trebala isporučiti svoje baterije Powerpacks.

  • +2
Tesla Semi Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Godina 2019. bi trebala biti puna uzbuđenja. Za tada je zakazan početak proizvodnje nedavno predstavljenog kamiona Tesla Semi. Između listopada 2018. i travnaj 2019. Tesla bi trebala predstaviti i električni pick-up. Za istu su godinu najavljeni kompaktni SUV Model Y i leteći automobil Model F.

Tunel tvrtke Boring ispod Los Angelesa nema precizno određene rokove dovršetka. No, sudeći po dosadašnjem tempu tunel za napredni oblik javnog prijevoza također bi mogao biti dovršen i operativan tijekom idućih nekoliko godina.

Za 2020. planovi su još veći. Tada bi u prodaju trebao biti pušten nedavno predstavljeni Roadster 2.0, a u toj godini bi Tesla trebala prodati i milijunti Model 3. Vozila te tvrtke bi trebala imati doseg od tisuću kilometara s jednim punjenjem.

  • +4
Tesla Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Pođe li sve kako treba, Musk bi 2021. mogao otvoriti tvornicu Tesla Gigafactory u Kini, kao i postaviti tisuću superpunjača u toj državi. 

Godinu kasnije trebao bi odaslati prvu teretnu pošiljku na Mars, pomoću novih ponovno iskoristivih raketa iz projekta kojim se bavi tvrtka SpaceX.

U 2024. bi trebao na Mars poslati prvu ekspediciju s ljudskom posadom, a nekad između 2022. i 2024. na Zemlji bi trebao zaživjeti superbrzi raketni međugradski prijevoz.

No, to nije sve. 

Elon Musk žonglira s još nekoliko projekata koji nemaju jasnno definirane rokove poznate široj javnosti. Najpoznatiji je Hyperloop, u koji Musk namjerava uključiti ili Teslu ili SpaceX u većoj mjeri. 

Trenutno u ranoj fazi razvoja je projekt Neuralink, čiji je cilj povezivanje ljudskog mozga s umjetnom inteligencijom, piše Futurism.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia