KUCAJU NA VRATA

Kako riješiti prometne gužve? Evo rješenja za blisku budućnost

22.09.2017 u 10:49

Bionic
Reading

Više startupova radi na tehnologijama i rješenjima koja bi nas mogla riješiti čepova u prometu. Pogledajte neka od njih

Električni i automobili na vodik, u paketu s naprednim sustavima za samostalnu vožnju, oblikuju budućnost putničkog prijevoza. Ove će tehnologije definirati kako se vozimo na posao i nazad kući, nastojeći pritom putovanje učiniti održivijim, čišćim i sigurnijim.

No, kako će riješiti prometne gužve? Pa, recimo, tako što će promet preseliti iznad naših glava ili ispod naših nogu.

Leteći taksiji: Uber i Volocopter

Tko ne bi želio leteći automobil? Kako ne bi ostali u domeni znanstvene fantastike, više tvrtki radi na razvoju svojih rješenja. Uber je tek jedna od njih.

Kontroverzni startup želi do 2020. godine upogoniti mrežu letećih taksija u gradu Dallasu u američkoj saveznoj državi Teksas te u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Projekt Uber Elevate za prijevoz putnika koristit će letjelice koje mogu vertikalno uzletjeti i sletjeti (VTOL).

Uber targets 2020 for on-demand VTOL demo flights in Dallas and Dubai Izvor: Društvene mreže / Autor: TechCrunch

Njemački startup Volocopter također surađuje s gradskim vlastima u Dubaiju na sličnom projektu. Testiranja bi trebala početi do kraja godine.

Kitty Hawk

Suosnivač Googlea Larry Page navodno također radi na razvoju letećeg automobila, i to navodno već neko vrijeme. 

U travnju ove godine startup Kitty Hawk, u kojeg je Page uložio novac, predstavio je svoj koncept potpuno električnog zrakoplova, osmišljenog za putovanje nad vodom. Za upravljanje neće biti potrebna dozvola jer će, tvrde u Kitty Hawku, biti moguće naučiti sve što je potrebno za nekoliko minuta. 

Introducing the Kitty Hawk Flyer Izvor: Društvene mreže / Autor: Kitty Hawk

Komercijalno izdanje vozila trebalo bi biti predstavljeno do kraja ove godine.

Put pod zemljom: Boring i Hyperloop

Serijski poduzetnik Elon Musk smatra kako budućnost nisu leteći auti već - podzemni tuneli. Stoga je pokrenuo startup za kopanje tunela Boring, kojim želi izgraditi jedinstven prijevozni sustav podzemnih cijevi opremljenih 'električnim sanjkama' za transport vozila i ljudi. Već su iskopali dio prvog tunela ispod Los Angelesa. 

The Boring Company | Tunnels Izvor: Društvene mreže / Autor: The Boring Company

Zamisao na koju se oslanjaju Boring i brojne druge tvrtke zove se hyperloop. Vjerojatno najpoznatija ideja iz te kategorije predviđa superbrze vlakove koji bi sate putovanja pretočili u minute.

Planovi za primjenu u razradi su u nekoliko američkih saveznih država, Kanadi, Europi, Dubaiju, Indiji i Južnoj Koreji, piše Futurism.

The Hyperloop One System Izvor: Društvene mreže / Autor: Hyperloop One
  • +4
Električni automobili na Frankfurt Motor Showu 2017. Izvor: Reuters / Autor: Reuters/Kai Pfaffenbach