testna verzija

Što kad se WhatsApp ruši? Pokušajte ove trikove

30.11.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Najnovija testna verzija popularne aplikacije za Android i iOS mnogima zadaje glavobolje. Na sreću postoji način kako vratiti sve na 'normalno'

Ponekad nije na odmet biti oprezniji prije instalacije nove testne verzije softvera. U slučaju WhatsAppa, najnovija beta inačica aplikacije je, prema WABetaInfou, sklona 'rušenju' pa ako želite izbjeći komplikacije - tu je opcija za povratak na stariju inačicu.

WhatsApp je, konkretno, izbacio dvije nove beta verzije za Android i iOS - 2.21.24.11 za Android i 2.21.240.14 za iOS. Obje verzije stigle su s nekoliko bugova koji smetaju pri normalnom korištenju: iOS verzija izlazi iz programa ako pokušate poslati poruku u grupnim razgovorima ili dodajete status. Ako imate Android verziju, WhatsApp će se neprestano rušiti na uređajima s instaliranim Androidom 12.

Što napraviti? Ako imate iPhone, pokrenite TestFlight i tamo birajte WhatsApp Messenger (ili WhatsApp Business) > Previous builds > Install a previous beta build kako biste instalirali prošlu verziju softvera.

Ako imate Android, pred vama je malo više posla. Prvo što morate napraviti je ručno deinstalirati trenutnu betu i instalirati onu preuzetu preko APKMirrora, s time da će im razgovori ostati jedino ako imaju sigurnosnu pohranu. Ako nemate sigurnosnu kopiju i ne da vam se čekati nova nadogradnja koja će problem možda popraviti, možete preuzeti i instalirati WhatsApp korištenjem Android Debug Bridgea dostupnog na Androidu 10 i kasnije.

USB debugging možete uključiti ulaskom u Phone Settings > Developer Options. Ako postavku ne vidite, možete ju prikazati pomoću sedam pritisaka na Build Number u postavkama About Phone. Nakon toga spojite Android s računalom pomoću USB-a. Preuzmite adb tools i otvorite ZIP datoteku u bilo koju mapu na PC-ju. U istu mapu stavite APK prošle verzije WhatsAppa koju ste preuzeli s APKMirrora.

Preimenujte APK u app.apk kako biste si olakšali instalaciju. U istoj mapi kliknite desnim klikom i birajte otvaranje u Windows Terminalu klikom na 'Open in Windows Terminal”. Iskoristit ćemo 'adb devices' da bismo vidjeli je li naš uređaj spojen te nakon toga upišite ove komande da instalirate stariju verziju WhatsAppa:

adb push app.apk /data/local/tmp/app.apk

adb shell pm install -r -d /data/local/tmp/app.apk