NOKIA NI PRIBLIŽNO PRVA

Što je sve Microsoft dosad kupio?

03.09.2013 u 20:04

Bionic
Reading

Teško bi bilo navesti sve - stranica na Wikipediji nabraja više od 150 akvizicija od 1987., i to samo one kojima je softverski div iz Redmonda u potpunosti preuzeo tvrtku. No evo pregleda najvažnijih preuzimanja i kupovina

Krenut ćemo sa 1981., kada je od tvrtke Seattle Computer Products za danas smiješnih 50 tisuća dolara kupljen operativni sustav 86-DOS.

Bill Gates i društvo su ga doradili i licencirali IBM-u kao MS-DOS. Nakon što je postao standardnom na IBM-ovim stolnim računalima, napravljen je prvi korak ka višegodišnjoj dominaciji tržištem operativnih sustava.

Šest godina kasnije, tvrtka Forethought dobila je 14 milijuna dolara za prezentacijski program koji danas poznajemo kao PowerPoint. Godine 1991., za 20,5 milijuna dolara kanadska tvrtka Consumers Software odrekla se sustava za e-poštu Network Courirer. Nikad čuli? Zvuči li vam Exchange Online poznatije možda?

Godinu potom na red je došao Foxpro, klon relacijske baze podataka dBase, koji je evoluirao u Access. Platili su ga 174,8 milijuna dolara.

Godine 1995., kupljena je licenca za preglednik Spyglass Mosaic, za osam milijuna dolara. Pretvoren je u Internet Explorer 1.0. Godine 1996., u Redmondu su izbrojali 133 milijuna dolara za Front Page, program za uređivanje web-stranica. Danas ne naročito koristan.

A 1997. su dali 400 milijuna dolara (500 milijuna, po nekim izvorima) za Hotmail, webmail servis koji je s vremenom postao Microsoft Passport i Outlook.com. Iduće godine platili su 265 milijuna dolara za Link Exchange, zajednicu za internetsko oglašavanje.

Dvijetisućite su donijele značajno veća ulaganja u preuzimanja. Za Visio, nišnu aplikaciju za dijagrame koju je razvio Shapeware, Microsoft je dao 1,3 milijarde dolara. PlaceWare, softver za konferencije na Mreži koji je kasnije postalo Live Meeting, koštao je 200 milijuna dolara.

Za aQuantive, agenciju za digitalno oglašavanje izdvojili su šest milijardi, a za društvenu mrežu Yammer 1,2 milijarde dolara. No najviše je plaćeno za Skype: 8,5 miliijardi dolara.

Zanimljivo je vidjeti ovako, na jednom mjestu, što je sve od proizvoda i usluga koje koristimo danas došlo iz Redmonda, a što je kupljeno, zar ne?

Microsoftove ključne akvizicije