pitali smo

Što je to domaće u saborskim tabletima i koliko je koštalo?

14.03.2017 u 11:00

Bionic
Reading

'Potpuno hrvatski proizvod', rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov kad je najavio kako će saborski zastupnici dobiti tablet računala. Na što je mislio i što će se dogoditi s prijenosnim računalima koja su zastupnici dosad koristili?

Ukupni troškovi nabave tableta i softverskog rješenja bili su nešto niži od 200 tisuća kuna. Točnije, tablet računala stajala su 149.016,24 kune, a softver 22 tisuće kuna. Oba iznosa uključuju porez na dodanu vrijednost, potvrdila je tportalu Služba za medije Hrvatskog sabora.

Program za upravljanje uređajima razvila je domaća tvrtka ProMDM. Što se tiče zahvata nužnih za prilagodbu operativnog sustava, dio je obavila saborska informatička služba, a samu instalaciju i konfiguraciju softverskog rješenja obavio je ProMDM-ov partner, tvrtka HEMA.

Da je Hrvatskome saboru isporučeno rješenje za upravljanje mobilnim uređajima saborskih zastupnika u cijelosti razvijeno i proizvedeno u Hrvatskoj, potvrdio je i Marko Makovac, direktor tvrtke ProMDM. 

Rješenje, među ostalim, omogućuje provjeru ulaska uređaja u sustav, samostalno izvršenje administrativnih zadataka na mobilnom uređaju, upravljanje korisničkim certifikatima, pokretanje aplikacija na više uređaja odjednom, podršku za jednokratne lozinke i za bežične mreže te upravljanje mobilnim aplikacijama i datotekama. 

Osim implementacije, HEMA je osigurala rješenje za softver u privatnom računalnom oblaku (Cloudu).

Kakva sudbina očekuje postojeća prijenosna računala? Ona koja su još u uporabnom stanju - nabavljena su, naime, 2012. godine - bit će preraspoređena unutar Sabora za potrebe Stručne službe, navedeno je u odgovoru koji je tportalu stigao od Službe za medije Hrvatskog sabora.