ŠTO NAS ČEKA?

Što će sve Google predstaviti ovaj tjedan? Ovo se najviše iščekuje

08.05.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Ove bismo godine tijekom konferencije mogli vidjeti debi Pixel Folda, Pixela 7a, Pixel Tableta i Androida 14

Google rutinski koristi konferenciju I/O da bi predstavio najnoviji hardver, a situacija bi se mogla ponoviti na skorašnjem sazivu za 2023. Googleov glavni čovjek Sundar Pichai čak je podijelio informacije o novim uređajima Pixel tijekom financijskog izvješća u travnju, uz priču o 'uzbudljivim novitetima za developere' na Androidu. Događaj I/O počinje 10. svibnja, a prema dosadašnjim najavama, čeka nas veći broj novih uređaja.

Pixel Fold

Nakon što je proveo godine pružajući podršku za preklopne smartfone, Google je konačno predstavio jedan koji dolazi iz njihove radionice. Tehnološki je div potvrdio postojanje i skorašnji dolazak Pixel Folda, a koji se, slično Samsung Galaxy Z Foldu, otvara poput knjige. Glasine sugeriraju da će imati 5,8-inčni vanjski ekran od 120 Hz te 7,6-inčni unutarnji ekran. Imat će i malo deblje rubove ekrana od Z Folda, no s druge strane - dolazi sa šarkom bez proreza i baterijom koja može izdržati 24 sata uobičajenog korištenja.

Fold će, za razliku od Pixela, biti skup uređaj. Startna cijena modela koji će postati dostupan u lipnju bit će oko 1700 dolara te će doći s čipom Tensor 7 G2 uparenim s 12 GB RAM-a. Glasine o kameri također sugeriraju razne razine kvalitete. CNBC piše da će Fold imati kamere koje smo susreli kod Pixela 6, a Front Page Tech i 91Mobiles da će imati glavni senzor od 48 MP ili 64 MP. Bez obzira na tehničke specifikacije, jasno je da će glavni adut Folda biti njegov softver koji uključuje 'čist' pristup Androidovim preklopnicima i AI funkcije poput 'čistih poziva'.

Pixel 7a

Google će na I/O 2023. predstaviti i Pixel 7a, a on bi, piše Engadget, mogao 'riješiti' neke od nedostataka Pixela 6a. Premda dizajn koji je izašao na Zing Newsima nije nešto drukčiji od dosadašnjeg, uređaj bi mogao doći s ekranom od 90 Hz, bežičnim punjenjem i glavnom kamerom od 64 MP. Ubrojimo li u priču mogući dolazak čipa Tensor G2 s osam GB RAM-a, Pixel 7a mogao bi biti popularniji od Pixela 7, koji, podsjećamo, dolazi s većim ekranom od šest inča Pixela 7a.

Sve ove nadogradnje, nažalost, znače da će Pixel 7a biti skuplji uređaj. Navodno će biti dostupan za prednarudžbe od 10. svibnja po cijeni od 499 dolara, što je 50 dolara više od onoga koliko košta 6a.

Pixel Tablet

Google je predstavio Pixel Tablet tijekom prošlogodišnje konferencije I/O-a i onda opet najesen, što znači da postoji velika šansa da će ove godine napokon doći na tržište. Pixel Tablet je, tim rečeno, dva-u-jedan uređaj. Možete ga koristiti u ruci ili kao pametni prikaz koji se montira na stalak s ugrađenim zvučnikom. Može vam, naprimjer, stajati u kuhinji dok kuhate i onda s vama otići u dnevnu sobu kad se želite odmoriti. On koristi isti čip G2 kao i Pixel 7 te nudi jedinstven nanokeramički finiš koji obećava 'otpor pri držanju' uz premijsku teksturu.

Neslužbene informacije predlažu da ovaj 11-inčni tablet s osam GB RAM-a ima startnu cijenu od oko 600 eura u EU te da dolazi sa 128 GB zapremnine i stalkom zvučnikom. Ovo znači da po snazi možda neće nadjačati iPad Air i Galaxy Tab S8, no u konačnici će osigurati uštedu za sve koji su planirali nabaviti pametni prikaz poput Nest Huba.

Android 14

Ako postoji samo jedna stvar koja je sigurna za I/O 2023, onda će to biti formalna najava Androida 14. Testna verzija bila je dostupna još od veljače, a Google konačnu verziju planira izbaciti kasnije ovog ljeta. Potvrđene značajke su suptilni dodaci poput poboljšane dostupnosti, jače sigurnosti aplikacije, duljeg rada baterije i podesivih značajki za dijeljenje.

Premda ovo možda zvuči dosadno, valja uzeti u obzir to da Google u prvim betama obično šalje stvari koje su zanimljive programerima, a na I/O-u predstavlja promjene sučelja i istaknutija poboljšanja.

Prema dostupnim informacijama Esperovog Mishaala Rahmana, na Android 14 dolazi Health Connect, hub za fitnes aplikacije. Opcionalna gestikulacija na pozadini uređaja koja prikazuje kamo idete kad povlačite prstom također bi mogla postati dijelom standarda. Niti jedan od ovih dodataka neće okrenuti svijet naglavačke, već Googleovo sučelje učiniti boljim na hrpu suptilnijih načina.

Prvi pogled na Pixel 8

Google je na I/O 2022. prvi put prikazao Pixel 7, što znači da postoji šansa da će na I/O 2023. pružiti prvi pogled na Pixel 8. Ako su autentične neslužbene slike koje je pribavio OnLeaks, radit će se o suptilnoj evoluciji modela sa zakrivljenijim rubovima i malo drukčijim izrezom kamere.

Daljnje informacije su, najblaže rečeno, nekonzistentne. Winfuture tvrdi da će serija Pixel 8 koristiti Tensorov senzor iduće generacije uparen sa osam GB RAM-a u standardnom modelu i 12 GB kod modela Pro. Modul za kameru se neće puno mijenjati, no mogao bi dobiti mogućnost 'odmućivanja' koja će prvi put raditi u videima.

Neočekivane pridošlice: Pixel Watch 2 i eksperimentalna tehnologija

I/O ne bi bio I/O bez malih iznenađenja, no bar u ovom trenu teško je zaključiti o čemu bi se točno moglo raditi. Google je, ne zaboravimo, 2022. kao iz vedra neba najavio novu generaciju naočala za proširenu stvarnost.

Tim rečeno, mogli bismo vidjeti i nasljednika Pixel Watcha. Google nije objavio koliko često misli osvježavati svoju liniju pametnih satova, no trenutni modeli, kažu recenzenti, imaju mjesta za napredak. Uređaj je dostupan u samo jednoj veličini, a Samsungov Exynos pod poklopcem nije najštedljiviji procesor na svijetu.

Ovo znači da je puno izvjesnije da ćemo u 2023. vidjeti novosti vezane uz naočale za proširenu stvarnost. Google je zadnji put predstavio grubi prototip, što znači da bismo ove godine teoretski mogli vidjeti rafiniraniji uređaj. Čak ni Meta ne planira izbaciti svoje naočale za proširenu stvarnost sve do 2027., a Google navodno nije još uspio riješiti tehničke izazove koji su slijedili prvi val testiranja.

Također se nemojte iznenaditi ako Google predstavi nešto skroz neočekivano. Kompanija je mnoge iznenadila govornicom za videopozive Project Starline, kao i ranom najavom Pixel Tableta. Tehnološki div je, bez dvojbe, spreman predstaviti uređaje puno prije nego što postanu dostupni.