iPhone OS 3.0

Stiže nova verzija operativnog sustava za iPhone

17.03.2009 u 22:02

Bionic
Reading

Današnji veliki događaj tvrtke Apple fokusirao se samo na jednu stvar: iPhone, i to ne u hardverskom smislu. Govorilo se o novoj verziji operativnog sustava za iPhone

Novosti koje će donijeti iPhone OS 3.0 ima previše (preko 100) da bismo ih sve nabrojali, a većina njih se odnosi na razvojne programere kojima će rad biti olakšan, a dobit će i dodatne mogućnosti zarade na aplikacijama za iPhone, primjerice, postojat će opcija pretplate na neku aplikaciju, koju će korisnik moći produžiti u određenom vremenskom periodu.

Ono što će najviše zanimati krajnje korisnike jest implementacija opcije copy & paste koja dosad nije postojala iz, kako kažu u Appleu, sigurnosnih razloga. Tu je i horizontalna tipkovnica (dosad je iPhone prikazivao tipkovnicu samo u vertikalnom položaju), poboljšano pretraživanje pomoću Spotlighta, opcije koja je prisutna u Mac OS X-u, korištenje iPhonea kao 3G modema za prijenosnik, uparivanje iPhonea sa stereo Bluetooth slušalicama te podrška za MMS poruke. Apple nije izmišljao toplu vodu, nego je jednostavno uzeo u obzir sve veće zamjerke na iPhone i ispravio ih.

Sve te divote stižu na iPhone, nažalost, tek ovog ljeta, a bit će besplatne za sve korisnike iPhonea. Ako želite nadograditi svoj iPod Touch na novi softver, to će vas koštati 9,95 dolara. Spomenimo i to da vlasnici prve generacije iPhonea, kojih je kod nas razmjerno malo, neće moći koristiti baš sve opcije koje donosi novi OS, primjerice, podrška za stereo Bluetooth neće im raditi zbog ograničenja samog uređaja.