PROMICANJE OTVORENE SURADNJE

Stiže i druga Microsoft Open Source konferencija

06.06.2014 u 15:16

Bionic
Reading

IT stručnjaci, profesori, studenti i drugi predstavnici IT zajednice okupit će se u utorak, 10. lipnja, na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu na Microsoftovoj Open Source konferenciji s ciljem poboljšavanja suradnje i razvoja unutar open source zajednice.

Microsoft kao kompanija prihvaća i podupire rad s drugima unutar IT industrije te teži ostvarivanju bolje suradnje svih sudionika u IT sektoru. Sukladno tim ciljevima Microsoft je pokrenuo inicijativu .NET Foundation, nezavisnu organizaciju čiji je cilj promicati otvorenu suradnju i razvoj open source tehnologija te tako ojačati .NET ekosustav. Dugoročni je cilj pomoću ove inicijative potaknuti korisnike, partnere i širu zajednicu da se uključe i doprinesu razvoju nove generacije aplikacija, od Windows Servera i Azurea, do mobilnih uređaja i desktop računala, a o čemu će biti riječi upravo na Microsoft Open Source konferenciji.


Konferenciju će otvoriti Tomislav Tipurić, specijalist za tehnologiju u Microsoftu Hrvatska, a koji će reći nešto više o Microsoftu i Open Sourceu. 'Na Open Source konferenciji bavit ćemo se raznim temama – od već spomenutog Open Sourcea preko inicijativa za otvaranje podataka do iskustava iz zemlje i regije na kojima ćemo pokušati prikazati kako Microsoft surađuje s open source zajednicama te što možemo očekivati od projekata poput .NET Foundationa. .NET Foundation inicijativa trenutačno ima 25. NET Open Source projekata u svom radu, uključujući i nedavno najavljen .NET Compiler Platform ('Roslyn'), kao i obitelj ASP.NET projekata unutar Microsoft Open Technologies, Inc (MS Open Tech)', rekao je Tomislav Tipurić.

O Open Sourceu u regiji govorit će Olga Petrikova, Voditeljica inicijative za promociju otvorenog koda u Microsoftu, dok će Ratko Mutavdžić iz Projekture govoriti o važnosti otvaranja podataka prema građanima i razvojnoj zajednici.

Početak programa predviđen je za 10 sati ujutro, a trajat će do 14 i 30 sati nakon čega slijedi ručak i neformalno druženje. Više o Microsoft Open Source konferenciji moguće je saznati na web stranici, a prijaviti se može do 8. lipnja ovdje