JABUKA SVUDA

Stiže Appleov televizor?

17.08.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Jabučari pregovaraju s najvećim američkim kablovskim operatorima kako bi ishodili dozvolu za to da njihovi pretplatnici koriste Appleov uređaj za primanje TV signala i drugih sadržaja

Ti pregovori, piše obično pouzdani Wall Street Journal, predstavljaju najambiciozniji Appleov pokušaj proboja u dosad nedodirljive dnevne sobe.

Čini se da dogovor još nije postignut. Jedna od prepreka moglo bi biti to što nisu baš voljni dopustiti tvrtki iz Cupertina da se ušanči u televizijskom poslu. Ne sviđa im se ideja posrednika između njih i korisnika, kao ni 30 posto udjela na određene transakcije, koliko jabučari traže.

No reklo bi se kako je Apple odustao od još smionijeg plana - da se izravno natječe s njima u pružanju sadržaja - te da je spreman na suradnju. A i operatori bi se riješili troška za set-top uređaje.

Uspije li se dogovoriti, moguće je da će koristiti model sličan onome kojim je preobrazio industriju mobitela: nagovoriti postojeće pružatelje usluga na povezivanje njihove usluge s vlastitim hardverom i softverom.

Taj je model Appleu omogućio zaradu na prodaji iPhonea, a troškove isporuke usluge preuzeli su operatori, nadajući se zaradi na povećanom prometu podataka.

Osim kablovskih kompanija, Apple će morati nagovoriti i velik broj korisnika na kupovinu uređaja od njih po mogućoj cijeni od nekoliko stotina dolara, umjesto najma od operatora za 10 do 15 dolara mjesečno (pedesetak do sedamdesetak kuna). TiVo i Samsung već su pokušali ući na to tržište, bez spomena vrijednog uspjeha.

Trenutno je u prodaji uređaj Apple TV po cijeni od 99 dolara (oko 570 kuna), koji omogućuje pristup internetskom videu putem televizora, ali ne i kablovskim kanalima. Dosad su prodali 1,3 milijuna primjeraka, što je razmjerno malo za tržište veličine američkog. Nije jasno pokušavaju li uvaliti taj uređaj ili imaju nešto sofisticiranije u pripremi.

Wall Street Journal navodi neimenovane izvore koji tvrde da postoji tehnologija koja bi mogla biti ugrađena u televizore.