rok 30 dana

Stigla još jedna zabrana TikToka, ovog puta u New Yorku

18.08.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Zaposlenicima koji rade u New Yorku naloženo je da u roku od 30 dana uklone aplikaciju za društveno umrežavanje sa svojih gradskih uređaja iz neimenovanih sigurnosnih razloga

Njujorški odjel kibernetičke sigurnosti NYC Cyber Command tvrdi da TikTok ‘predstavlja sigurnosnu prijetnju gradskim tehničkim mrežama’, prema glasnogovorniku njujorške gradske vijećnice. Osim što im je naređeno da uklone aplikaciju, zaposlenicima je zabranjeno odmah koristiti TikTok na uređajima u vlasništvu grada, kao i pristup TikTokovoj web stranici s proizvoda u vlasništvu grada.

Službeno priopćenje nije ponudilo konkretnu sigurnosnu prijetnju koju TikTok predstavlja službenicima u New Yorku. Međutim vlade diljem svijeta izrazile su zabrinutost da bi matična tvrtka aplikacije ByteDance mogla slati osobne podatke koje prikuplja vladi Kine. ByteDance je više puta zanijekao da šalje bilo kakve osobne podatke u Kinu.

Unatoč tome, ova posljednja zabrana TikToka uslijedila je nakon što su mnoge vlade diljem svijeta zabranile korištenje aplikacije na svojim uređajima u proteklih nekoliko mjeseci. Ti napori uključuju saveznu vladu SAD-a, koja je zabranila TikTok na svim svojim uređajima ranije 2023.

Država Montana otišla je korak dalje jer je ranije ove godine usvojila zakon koji zabranjuje korištenje TikToka svim stanovnicima te američke savezne države, počevši od 1. siječnja 2024. TikTok je brzo podnio saveznu tužbu protiv ove zabrane, donosi Neowin.net.