POVEĆANJE NAPETOSTI

Australski senat upozorava na opasnost TikToka i WeChata, nazvao ih 'najvećim sigurnosnim rizicima'

03.08.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Predlaže se blokiranje WeChata na svim uređajima koje koriste vladini dužnosnici

Odbor australskog Senata je nakon zabrane TikToka preporučio i zabranu WeChata na svim uređajima australske vlade. Potez dolazi uoči sve veće zabrinutosti da WeChat predstavlja rizike za nacionalnu i osobnu sigurnost te sugerira da bi se zabrana mogla proširiti na cijelu zemlju.

Prema izvješćima Associated Pressa, James Paterson, predsjednik Odbora za stranu uplitanje putem društvenih medija, u srijedu je rekao da će preporuke izvješća učiniti Australiju težom metom za ozbiljne rizike stranom uplitanju s kojim se, kako kaže, nacija suočava. Cijelo izvješće možete pronaći ovdje.

'Ovaj zakon bi riješio problem koji stvaraju platforme društvenih medija s autoritarnim sjedištem kao što su TikTok i WeChat, kao i platforme društvenih medija sa sjedištem na Zapadu koje služe djelovanju autoritarnih vlada, uključujući Facebook, YouTube i Twitter' rekao je Paterson novinarima.

WeChat je u vlasništvu ByteDancea te je vrlo popularna kineska aplikacija, koja funkcionira kao aplikacija za društvene medije, pristupnik za plaćanje i platforma za igranje povrh osnovne funkcije slanja poruka. TikTok je u vlasništvu Tencenta, tvrtke poznate po svojim podružnicama i ulaganjima u igre, uključujući Riot games i Epic Games.

Budući da su Tencent i ByteDance tvrtke sa sjedištem u Kini, potpadaju pod nadležnost kineske vlade, što znači da su aplikacije podložne protokolima cenzure i zahtjevu za dijeljenjem podataka s kineskim vlastima. Ove odredbe čine strane vlade razumljivo nervoznima.

Australija nije jedina zemlja koja razmatra ili provodi zabrane. TikTok je zabranjen na vladinim uređajima u mnogim europskim zemljama, većini američkih država i Kanadi, dok je u Indiji potpuno zabranjen.

Odnos između Australije i Kine općenito je odnos angažmana i suradnje, no posljednjih je godina postao nestabilniji. Kina je najveći trgovinski partner Australije, ali svakim danom raste zabrinutost zbog njezina utjecaja na australske unutarnje poslove. Preklapajuće sfere utjecaja Kine i Australije i zabrinutost oko pitanja ljudskih prava i dalje su potencijalne žarišne točke mnogih rasprava.