HRPA NOVITETA IZ APPLEA

Stigao Mini i cijela nova generacija iPada

24.10.2012 u 08:48

Bionic
Reading

Apple nije samo predstavio manju inačicu svog superpopularnog tableta, već i cijelu treću generaciju iPada - predstavljenu ove godine - učinio zastarjelom

iPad mini izgleda kao uvećani novi iPod Touch. Može ga se držati jednom rukom. Tanak je poput olovke - 7,2 milimetra - i teži 308,4 grama.

Zaslon je dijagonale 7,9 inča (20 centimetara), za gotovo 4,5 centimetra manji nego iPad 2. Unatoč tome, ponudit će istu rezoluciju - 1.024 puta 768 piksela.

U usporedbi s Nexusom 7, ima 2,2 centimetra veću dijagonalu, što bi, barem kako tvrde šef Applea Tim Cook i društvo, trebalo ponuditi 35 posto više prostora za prikaz sadržaja.

Ima tanji obrub, a tvrde i da je i tanji i lakši od Googleovog tableta.

Pogoni ga dvojezgreni Appleov procesor A5. Sprijeda je smještena kamera FaceTime visoke razlučivosti, straga petomegapikselna kamera iSight, koja može snimati video rezolucije 1.080 p.

Podržavat će bežične mreže nove generacije LTE i Wi-Fi 802.11a/b/g/n, navodno duplo brži od prethodnika.

Uz sve navedeno, baterija bi i dalje trebala potrajati do deset sati.

Konektor za slušalice nalazi se pri vrhu uređaja, umjesto pri dnu, kao kod iPhonea 5 i iPoda Touch.

Dolazi u crnoj i bijeloj boji. Crni model je anodiziran kao i iPhone 5. Na raspolaganju ćete imati SmartCover u pet boja.

Najskromniji model, sa 16 GB ugrađene memorije i Wi-Fijem, koštat će 329 dolara (oko 2000 kuna). Model sa 32 GB memorije koštat će 429 dolara (oko 2.500 kuna), a sa 64 GB - 519 dolara (oko 3.100 kuna).

Za LTE će se morati posebno nadoplatiti 130 dolara (oko 770 kuna).

Za predbilježbu su dostupni od 26. listopada. Isporuka inačica s ugrađenim wi-fijem kreće 2. studenog, ostalih dva tjedna kasnije.

Nova generacija iPada

Očekivalo se da će Apple predstaviti iPad mini, ali ne i da će usporedo s njim na tržište izbaciti i četvrtu generaciju svog tableta, i to u istoj godini kada je ponudio treću generaciju. Ako ste požurili kupiti treću... Pa tko vam kriv što ste vjerovali Appleu.

Nova generacija iPada na Appleovom procesoru A6, što bi - pohvalili su se jabučari - trebalo osigurati dvostruko bolje procesorske i grafičke performanse nego kod prethodnih izdanja. Unatoč tome, trajanje baterije i dalje bi trebalo biti oko deset sati.

Kamera FaceTime sad ima rezoluciju 720 p, a dodani su novi konektori za kameru, za čitanje kartica SD, kao i adapteri za USB, HDMI i VGA.

Bit će dostupni po istim cijenama kao i prije - 499 dolara (oko 3.000 kuna) za model sa 16 GB i wi-fijem, odnosno 629 dolara (oko 3.700 kuna) za 16 GB i mobilnu mrežu.

Tim Cook rekao je kako je prije dva tjedna, dvije i pol godine nakon što je lansiran na tržište, broj prodanih primjeraka iPada dosegao sto milijuna. Pohvalio se kako su tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja prodali više svojih tableta nego ijedan proizvođač PC-a osobnih računala.

Veliku priliku za iPade vide u obrazovanju i segmentu poslovnih korisnika. Za prve je predstavljena nova inačica iBooks Authora, s novim predlošcima, fontovima (moći ćete ih sami birati), widgetima osjetljivima na višestruki dodir.

Besplatna aplikacija za udžbenike već je dostupna u App Storeu.

Najtanji MacBook dosad

Phil Schiller, Appleov viši dopredsjednik globalnog marketinga, dobio je u zadatak predstaviti novi MacBook Pro.

Tanak je 1,9 centimetara i teži oko 1,5 kilograma, što ga čini najlakšim MacBookom dosad.

Ima dijagonalu zaslona 13 inča (33 centimetra), razlučivosti 2.560 puta 1.600 piksela, četiri puta većom nego na prethodnom modelu iz iste kategorije, s tehnologijom Retina. Uz to, trebao bi imati 29 posto bolji kontrast i 75 posto manji odsjaj.

Nema optički disk, ali zato nudi do 768 GB flash memorije, osam GB RAM-a, Intelove procesore Core i5 ili Ivy Bridge i7, grafiku Intel Graphics HD 4000, podršku za wi-fi i Bluetooth, prednju kameru razlučivosti 720 p, stereo mikrofone, zvučnike, tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem, stakleni trackpad osjetljiv na više dodira, utore za karticu SD, HDMI i dva ulaza za USB 3.0...

Baterija bi trebala potrajati do sedam sati. Dolazi s ugrađenim operativnim sustavom Mountain Lion. Može ga se u potpunosti reciklirati.

Osnovni model, kojeg će raditi na i5 radnog takta 2,5 GHz, sa 128 GB flash memorije i osam GB RAM-a koštat će 1.699 dolara (oko 10 tisuća kuna). Bit će 500 dolara jeftiniji od osnovnog modela s većim zaslonom.

Već ga se može naručiti i kupiti. Stariji modeli bit će dostupni po početnoj cijeni od 1199 dolara (oko 7100 kuna).

Predstavljen je iMac mini, najmanji u svojoj seriji. Također će biti na Intelovim procesorima i5 ili i7. Imat će do 16 GB RAM-a, kao i ili čvrsti disk kapaciteta to jednog terabajta ili SSD disk sa 256 GB.

Ima četiri ulaza za USB 3.0, čitač za kartice SD, HDMI...

Model s procesorom radnog takta 2,5 GHz, četiri GB RAM-a i čvrstim diskom od 500 GB koštat će 599 dolara (oko 3.600 kn).

Postoji i serverski model, s procesorom i7 radnog takta 2,3 GHz, četiri GB RAM-a i dvojnim čvrstim diskom kapaciteta jedan terabajt za 999 dolara (oko 5.900 kuna).

Također je dostupan odmah.

Nova, osma generacija iMaca ima dvije inačice - 21,5 inča (54,6 centimetara), rezolucije 2.560 puta 1.440 piksela, i 27 inča (68,5 centimetara), rezolucije 1.920 puta 1.080 piksela.

Glavna joj je karakteristika to što je iznimno tanka pri rubovima - samo pet milimetara.

Nema optički pogon, ali nudi FaceTime kameru razlučivosti 720 p, dvojne mikrofone i zvučnike, Intelove procesore i5 ili i7, Nvidijinu grafiku Kepler, do 768 GB flash memorije ili čvrsti disk kapaciteta tri TB, 32 GB RAM-a, četiri ulaza za USB 3.0, tri za Thunderbolt...

Poseban novitet je Fusion Drive - kombinacija 128 GB flash memorije sa čvrstim diskom kapaciteta jedan ili tri GB - koja bi po performansama trebala biti bliska sustavima opremljenim samo diskovima SSD.

Na njega stane cijeli Mountain Lion, kao i drugi predinstalirani softver. Aplikacije će biti pohranjivane na flash memoriju, dokumenti na čvrsti disk. Teoretski, operativni sustav će s vremenom učiti što najčešće koristite i prebacivati datoteke sam.

Osnovni 21,5 inčni model s procesorom i5 radnog takta, čvrstim diskom kapaciteta jedan terabajt i osam GB RAM-a koštat će 1.299 dolara (oko 7700 kn). Bit će dostupni od idućeg mjeseca.

Model sa 27 inča kreće s procesorom i5 radnog takta 2,9 GHz, osam GB RAM-a i čvrstim diskom od jednog terabajta. Cijena je 1.799 dolara (oko 10,6 tisuća kuna), isporuka od prosinca.

Dvjesto milijuna uređaja vrti iOS6


Novostima tu nije bio kraj. Objavljeno je kako je u mjesec dana dvjesto milijuna uređaja nadograđeno na operativni sustav iOS 6, što je proglašeno najbržom stopom nadogradnje softvera u povijesti.

S App Storea je preuzeto 35 milijardi aplikacija, za koje je Apple razvojnim programerima isplatio 6,5 milijardi dolara (oko 38,3 milijarde kuna). U katalogu je 700 tisuća aplikacija, od kojih je 275 tisuća za iPad.

iPod Touch i Nano prodani su u preko tri milijuna primjeraka. Game Center prikupio je 160 milijuna korisničkih računa.

Putem iMessengera poslano je dosad 300 milijardi poruka (sad ih se šalje 28 tisuća u sekundi). Putem aplikacije Shared Photo Stream podijeljeno je 70 milijuna fotografija.

Na iBookstoreu je milijun i pol knjiga, a taj servis je zabilježio 400 tisuća preuzimanja. Najavljena je nova inačica aplikacije iBooks, koja će imati skrolanje umjesto listanja. Povezana je s iCloudom pa ćete moći na svim uređajima vidjeti gdje ste stali s čitanjem, kao i objavljivati ulomke na Facebooku i Twitteru. Već je dostupna na App Storeu, s podrškom za 40 jezika.