VRLI NOVI INTEL SVIJET

Štedljiviji čipovi za ultratanke prijenosnike

31.05.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Ubrzani razvoj nove klase prijenosnih računala i 22-nanometarska tehnologija Ivy Bridge omogućit će spajanje snage današnjih prijenosnika s mogućnostima tableta

Intel je iskoristio sudjelovanje na Computexu kako bi nas obavijestio o svojim planovima vezanim uz procesore. Čini se da su glasine o dolasku niskoenergetskih čipova bile točne, piše Engadget

Izvršni dopredsjednik tvrtke Sean Maloney nije puno toga precizirao, ali je potvrdio da tijekom 2012. godine možemo očekivati procesore s manjom potrošnjom energije i poboljšanog dizajna.

Prema njegovoj procjeni, nova klasa ultratankih prijenosnih računala, nazvana Ultrabooks, činit će 40 posto tržišta do kraja iduće godine. Ti će strojevi biti pogonjeni 22-nanometarskim procesorima Ivy Bridge, koji će biti tanji od 0,8 inča i jeftiniji od 1.000 dolara.

Maloney je također potvrdio da će Atom linija procesora biti unapređivana svake godine, umjesto svake dvije.

Nadolazeći 32-nanometarski Cedar Trail donijet će novu eru vladavine Mooreovog zakona, u kojoj će baterije trajati desetak sati, a uređaji biti u stand-by modu tjednima. Naslijedit će ga 22 i 14-nanometarski modeli.

Bilo je govora i o Medfieldu, Intelovoj inačici Atoma posebno dizajniranoj za pametne telefone i tablete, a prikazali su i više od deset tableta pogonjenih čipom Oak Trail Z670.