49-GODIŠNJAK I MORE

Štapom uhvatio sabljarku od 600 kilograma!

06.03.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Kevin Gardner, upravitelj restorana King's Head u Coltishallu postao je prvi Britanac koji je štapom i udicom uhvatio sabljarku dugu šest metara i dvadeset centimetara, a tešku 599 kilograma

Golemi atlantski plavi sabljan (Makaira nigricans) ulovljen je nedaleko od otoka Ascension tijekom ribolovnog safarija od Brazila do Afrike. Borba s golemim predatorom trajala je oko tri sata. Četrdesetdevetogodišnjeg Gardnera riba je toliko iscrpila i fizički i emocionalno da je odlučio da se više neće upuštati u slične pothvate.

'U prvih 15 sekundi izvukla je 700 metara sajle, toliko je snažan bio nalet. Od mjesta na kojem se zakvačila do drugog na kojem smo je izvukli na brod prešli smo oko sedam i pol kilometara', ispričao je Gardner.

Britanski ribič kaže da je već nakon dva sata borbe na 30 stupnjeva Celzijevih poželio da je nikada nije upecao.

'Kada smo je podigli nitko nije znao koliko je velika', rekao je Gardner koji je 1988. godine prodao kuću u Norwichu kako bi financirao ribičko putovanje do Velikog koraljnog grebena kraj Australije. Na toj ekspediciji uhvatio je crnu sabljarku od 340 kg i zavjetovao se da će upecati golemog plavog sabljana. Dvadeset i pet godina kasnije san mu se ostvario. Ulovio je četvrtog najvećeg sabljana u povijesti. Novi plan mu je uhvatiti veliku bijelu psinu.

'Trenutno raspravljamo o tome. Ne možemo odlučiti da li da odemo do Južnoafričke Republike ili do Nikaragve. No jedna je stvar sigurna, više nikada neću loviti plavog sabljana, ovo je previše boljelo', rekao je Gardner. Sabljan kojeg je uhvatio sada se našao na meniju restorana King’s Head koji vodi već punih 17 godina.

Opis epske borbe ribara sa sabljarkom u romanu Starac i more donio je američkom piscu Ernestu Hemingwayu Pulitzera i Nobela.

No nisu svi jednako oduševljeni Gardnerovim uspjehom. Naime, plavi sabljan smatra se ugroženom vrstom iako ima samo tri prirodna neprijatelja – velike bijele psine, morske pse mako i ljude.