OSNOVAN TIM

Spremaju li to u Facebooku vlastitu kriptovalutu?

10.05.2018 u 12:49

Bionic
Reading

S više od dvije milijarde aktivnih korisnika najveća društvena mreža svijeta vrlo je zanimljiva potencijalna platforma za prvu kriptovalutu koja bi ušla u masovnu uporabu

Najveća kadrovska rošada u povijesti Facebooka razotkrila je, između ostalog, kako u toj društvenoj mreži namjeravaju razviti tehnologiju blockchaina, iako nije još baš posve jasno u koju svrhu.

pregled

Uspon bitcoina: Pobrojali smo ključne trenutke najpopularnije kriptovalute na svijetu

Pogledaj galeriju

Dosadašnji šef Facebookovog Messengera David Marcus trebao bi preuzeti vođenje tima zaduženog za razvoj blockchaina. Odgovarat će izravno Facebookovu direktoru tehnike Mikeu Schroepferu.

Vrlo se malo toga zna o tome čime će se skupina na čijem će čelu Marcus biti doista baviti. On sam naveo je kako će istraživati kako najbolje upotrijebiti blockchain u Facebooku te kako će početi od nule.

Suosnivač i glavni izvršni direktor najveće svjetske društvene mreže Mark Zuckerberg osobno je zainteresiran za kreiranje vlastite kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je istraživanje prednosti koje one i tehnologija blockchaina donose.

Nagađa se kako bi Facebook tu tehnologiju mogao upogoniti za rješavanje brojnih problema vezanih uz zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod povećalo javnosti i vlasti i više država naročito došli nakon skandala s tvrtkom Cambridge Analytica. Blockchain bi tako, primjerice, mogao omogućiti potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

S druge strane, s dvije milijarde korisnika Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj vlastite kriptovalute. U tome se već okušao Telegram, u kojem su lansirali vlastitu konkurenciju bitkoinu. Blockchain je također teoretski moguće koristiti za plaćanje korisnika za stvaranje i objavu sadržaja.

  • +5
Mark Zuckerberg se ne opterećuje odjećom Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Poput Twittera i drugih, Facebook je zabranio oglašavanje kriptovaluta i inicijalnih ponuda tokena. To bi se moglo promijeniti nakon što Marcus i njegov tim dublje istraže mogućnosti koje blockchain nudi, piše Independent.