SIGURNOSNE PRIJETNJE

Špijunski softver Pegasus otkriven je i na telefonu španjolskog premijera. Što to znači za EU?

03.05.2022 u 22:48

Bionic
Reading

Ozloglašeni softver izraelske softverske kompanije NSO Group koristi se za špijuniranje aktivista, novinara, političke konkurencije i neprijatelja putem mobilnih uređaja, a proizvođač tvrdi da mu je glavna svrha praćenje opasnih terorista

Nakon što je španjolski ministar službeno objavio da je njegov uređaj inficiran špijunskim softverom Pegasus opet je skrenuta pažnja Europske unije na špijunski softver koji novinari i aktivisti svijeta spominju već godinama.

Premijer Sánchez je prvi potvrđeni vođa europske i zemlje NATO-a čiji je smartfon inficiran spywareom, no problem je to što dokazi o političkoj špijunaži pomoću Pegasusa u Europi postoje već mjesecima. Istražitelji su, piše Politico, prošlog mjeseca tako razotkrili da se špijunski softver skriva i na uređajima velikog broja katalonskih političara. Potencijalne mete za Pegasus uključuju visoke dužnosnike Europske unije, a i u Mađarskoj i Poljskoj nailazimo na dokumentirane slučajeve korištenja izraelskog softvera.

Što je to Pegasus?

Pegasus je proizvod kompanije NSO Group te služi za špijuniranje pomoću smartfona. Nakon što se instalira putem propusta na iPhoneovom iMessageu, pruža pristup senzorima i funkcijama uređaja, što napadaču daje uvid u žrtvine poruke, pozive, aplikacije i lokaciju. Što se metoda dezinfekcije tiče, one su vrlo složene.

Amnesty International izbacio je alat pomoću kojeg se može provjeriti je li vaš telefon inficiran Pegasusom, a moguće ga je preuzeti putem GitHuba.

Jeste li i vi meta Pegasusa?

Kratak odgovor na ovo pitanje glasi - vjerojatno niste. NSO Group, proizvođač softvera, tvrdi da se spyware koristi samo za špijuniranje kriminalaca poput terorista. Nažalost, namjena ovog softvera je, čini se, u rukama autoritativnih režima postala alatom za političku špijunažu i praćenje političkih disidenata. Tim rečeno, ako sumnjate da ste i vi postali meta ovog softvera, predlažemo da skenirate uređaj specijaliziranim softverom.

Što otkriće softvera u Španjolskoj znači za EU?

Potvrđen hakerski napad na telefon španjolskog premijera možda će postati trenutkom koji su sigurnosni stručnjaci i aktivisti čekali preko godinu dana. 'Postoji problem s velikim političkim tijelima koja ne razumiju opasnost kakvu predstavlja ova vrsta političkog hakiranja', rekao je John Scott-Railton, vodeći ekspert za Pegasus u kanadskom institutu Citizen Lab.

Saziv Europskog parlamenta vezan uz Pegasus održat će se u srijedu u Strasbourgu. Zakonodavci se moraju požuriti te iskoristiti lavinu novootkrivenih napada kao argument za stvaranje konsenzusa oko zaustavljanja širenja tog spywarea u Europi. Europska komisija, podsjetimo, dosad nije pokazala namjeru da planira poduzeti nešto vezano uz Pegasus, inzistirajući da je to posao državnih vrhova pojedinih zemalja članica.

Vrhovni briselski dužnosnici poput Margrethe Vestager čak su omekšali stav prema digitalnoj špijunaži, a Didier Reynders porekao je da je primio ikakve obavijesti o potencijalnom hakerskom napadu na njegov mobilni uređaj.