ISPROBALI SMO

Sony Xperia XA1: Pravi damski smartfon

09.05.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Xperia XA1 nije baš super nabrijani srednjostrujaš kakvim ga Sony želi prikazati, ali jest jedan od boljih u svojoj klasi

Xperia XA1 novo je izdanje iz serije Sonyjevih pametnih telefona, predstavljeno tijekom ovogodišnjeg sajma Mobile World Congress u Barceloni, bok uz bok sa šestoinčnom verzijom nazvanom XA1 Ultra te modelima XZ Premium i XZs. Odnedavno je dostupan u ponudi Hrvatskog Telekoma.

U Sonyju mu tepaju nazivom supersrednjostrujaš, sugerirajući kako dolazi s hardverom, softverom, značajkama i mogućnostima netipičnim za tu klasu uređaja. Je li tomu tako? Pogledajmo. 

Sony Xperia XA1 prilično dobro izgleda, čak i u roza izdanju u kojem je stigla na testiranje. Više sliči prethodnim Xperijama nego što je to slučaj s modelom X jer se dizajneri nisu upuštali u eksperimentiranje s novim rasporedom tipki.

Svi bitni elementi tamo su gdje bi ih očekivali (i tražili). Na desnom bridu je prepoznatljiva okrugla metalna tipka za uključivanje/isključivanje, ponad nje tipka za volumen zvuka, a bliže dnu zasebna tipka za kameru. Lijevi je rezerviran za ladicu za dvije kartice SIM ili kombinaciju jedne SIM-ice i jedne kartice microSD za proširenje memorijskog kapaciteta.

U lijevom kutu gornjeg brida je 3,5-milimetarski ulaz za slušalice i, nešto bliže sredini, mikrofon za poništavanje buke. Sredinom donjeg brida dominira ulaz za USB-C, dok je desno od njega smještena rešetka za zvučnik.

Poleđinu čini glatka površina, uglavnom prazna osim stražnje kamere i LED bljeskalice koje su smještene u gornjem desnom kutu i ne strše. U sredini gornje trećine stražnje strane još je urezan simbol za NFC, i to je to.

Sprijeda ćete naći kameru (gornji desni kut), LED lampicu za obavijesti (gornji desni kut) te male rešetke za zvučnike za prijem i razgovor pri samom vrhu i dnu. Navigacijske tipke su na zaslonu, koji se proteže od lijevog do desnog ruba uređaja bez okvira.

Xperia XA1 je lagana, ugodna za držanje, kompaktna, ergonomski dobro osmišljena za osobe s manjim rukama… Pravi damski smartfon, rekao bih. Aluminijsko kućište, izrađeno od jednog komada, djeluje izdržljivo i otporno. Blago zaobljeni kutovi i bridovi uređaju daju donekle mekši i nježniji izgled (što roza boja dodatno naglašava).   

Petoinčni (12,7 centimetara) IPS LCD zaslon je prva naznaka kako je riječ o pametnom telefonu srednje klase. To što nema obrub s lijeve i desne strane je odlična fora jer se doima većim nego što doista jest. 

Nije to loš zaslon, da se razumijemo. Nudi solidan kontrast i oštrinu, dobar prikaz boja i balans svjetline. Fino je pregledan iz raznih kutova, s ponešto izraženijim odsjajem kad je izložen jačem izravnom svjetlu.

No, to je ujedno HD zaslon razlučivosti 1.280 puta 720 piksela (294 ppi) koji na tržište stiže u trenutku kad su brojni konkurenti u toj kategoriji već podigli letvicu razlučivosti na 1.080 piksela.

Xperiu XA1 pogoni čipset Mediatek MT 6757 Helio P20 s osmojezgrenim procesorom radnog takta do 2,3 GHz, s tri GB RAM-a i grafičkim čipom Mali-T880MP2. Konfiguracija je osrednja, ali može savladati i nešto zahtjevnije igre te obavljanje više zadaća odjednom, pri čemu se umjereno zagrijava. 

Dolazi s 32 GB ugrađene memorije, što je solidno. Bilo bi i prilično dobro kad u Sonyju ne bi inzistirali na lošoj navici nakrcavanja smartfona gomilom kojekakvog softvera. No, memoriju je moguće proširiti s dodatnih do 256 GB, ako ste spremni odreći se korištenja dvije kartice SIM.

Xperia AX1 ima pristojne kamere za srednjostrujaša

Kamere su u pravilu jedan od jačih aduta Sonyjevih smartfona. Xperia XA1 u tome nije izuzetak. Stražnja je opremljena senzorom od 23 megapiksela (velikodušno za uređaj te klase), uz otvor blende f/2.0 i hibridni autofokus. Prednja ima osam MP uz isti otvor blende.

  • +13
Sony Xperia XA1 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Fotografije su odlične uz kvalitetnu rasvjetu: oštre, s visokom razinom pojedinosti i kvalitetnog prikaza boja. U uvjetima slabijeg osvjetljenja variraju. Sobna rasvjeta može također dati prilično dobre rezultate, uz malo truda. Ulična rasvjeta i noćne snimke općenito već su teži orah za skrckati. 

Značajka Clear Image Zoom obećava pet puta veći zoom nego na drugim mobitelima, s manje zamućenja, bez obzira na ambijentalno svjetlo. Opet, pri dobrom svjetlu radi jako dobro, pri slabijem baš i ne, a i nije baš dobra za makro snimanje.

Sony Xperia XA1 - Clear Image Zoom Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kao i kod Xperije X, prediktivni hibridni autofokus zvuči bolje u teoriji nego u praksi. Moguće je snimati video u punoj HD razlučivosti. 

Aplikacija za kameru tiče nudi, između ostalog, ručno namještanje postavki kao što su ISO i razlučivost, praćenje objekta i samookidač, a možete i tipku za regulaciju volumena zvuka koristiti za zumiranje. U automatskom režimu rada možete unaprijed postaviti razinu osvjetljenja i boje. 

Kako je ovo Sonyjev mobitel, na raspolaganju je i niz dodatnih efekata koje možete zalijepiti na fotografije, panoramsko snimanje, ali i snimanje zvuka uz fotografije te Timeshift burst za usporene snimke. 

Čemu toliko predinstaliranih aplikacija?

Nezamjenjiva baterija kapaciteta 2.300 mAh potrajala mi je približno dan i pol uz umjereno intenzivno korištenje (Wi-Fi/mobilni internet, gledanje videa, igranje igara, fotografiranje), što smatram zadovoljavajućim. Nisam imao potrebu aktivirati ni režim rada Stamina, niti Ultra Stamina. Punjenje od nula do sto posto trajalo je oko 2,5 sata. 

Dva zvučnika, smještena pri vrhu i dnu uređaja, daju glasan ali i dosta tanašan i metalan zvuk, naročito kad ih se pojača do daske. Lako ih je prekriti prstima i prigušiti prstima kad nešto gledate ili igrate u vodoravnom načinu rada. Osim podrške za mreže 4G/LTE, tu je i podrška za NFC. 

Xperia XA1 dolazi s novim izdanjem Androida 7 Nougat i standardnim Sonyjevim sučeljem za pametne telefone koje je standardno zakrčeno predinstaliranim aplikacijama. Operativni sustav i aplikacije kao što su What's New, Vijesti, Track ID, Xperia Lounge, Movie Creator i slične pojest će gotovo pola raspoložive memorije. Ako ništa drugo, bar je tu ladica za aplikacije pa nije sve razbacano posvuda.

Jednom kad sam završio s nadogradnjama za svu tu silu aplikacija Android je radio uglavnom glatko, bez zapinjanja i rušenja. Fino podnosi rad s većim brojem otovorenih aplikacija, kao i prebacivanje iz jedne u drugu. Trebalo je nešto vremena za učitavanje i pokretanje zahtjevnijih igara, ali jednom kad bi ih pokrenuo sve je išlo kako treba.

Kupiti Sony Xperiju XA1 - da ili ne?

Xperia XA1 nije baš super nabrijani srednjostrujaš kakvim ga Sony želi prikazati, ali jest jedan od boljih u svojoj klasi. Zbog kompaktnosti i dopadljivog izgleda vjerojatno će biti zanimljiviji ženama, zbog vrlo dobrih kamera, solidnog procesora i pouzdane baterije svima ostalima. Zaslon bi mogao biti i bolji, ali za tu klasu i cijenu nije za odbaciti.

Sony Xperia XA1 – ključne specifikacije

Dimenzije: 145 puta 67 puta 8 milimetara

Masa: 143 grama

Zaslon: pet inča (12,7 cm), HD 720 p

Procesor: osmojezgreni MediaTek Helio P20 (četiri jezgre na 2,3 GHz, četiri na 1,6 GHz)

RAM: 3 GB

Memorija: 32 GB eMMC (do 256 GB, microSDXC)

Kamere:

  • stražnja 23 MP, 1/23'' Exmor RS, hibridni autofokus, 24 mm f/2.0
  • prednja: osam MP, 1/4'' Exmor R, 23 mm f/2.0

Povezivost: Bluetooh 4.2, WiFi, Miracast, Google Cast, NFC, USB -C

OS: Android 7 Nougat, Sonyjevo sučelje

Zvuk: dva zvučnika, stereo snimanje, xLoud, Clear Audio+

Baterija: 2.300 mAh, Qnovo Adaptive Charging

Boje: bijela, crna, roza i zlatna

Ustupio: Hrvatski Telekom

Cijena: 1.800 kuna (u ponud Hrvatskog Telekoma)