VIRTUALNA STVARNOST

Sony evoluciju igara vidi u svom projektu Morpheus

19.03.2014 u 12:53

Bionic
Reading

Sony vjeruje kako virtualna stvarnost predstavlja sljedeći logičan korak u evoluciji i inovaciji u svijetu igara. Upravo s tim na umu su na GDC 2014 predstavili Project Morpheus, kompanijin sustav za VR (Virtual Reality)

Igrači će se korištenjem ovog sustava istinski naći unutar svijeta igre koju igraju, navodi Sony na službenom PlayStation blogu. Sustav je još uvijek u testnoj tj. prototipnoj fazi, a za sada Project Morpheus u sebi krije ekran 1080p razlučivosti uz vidno polje od 90 stupnjeva.


Unutar sustava se nalazi i niz senzora poput žiroskopa i akcelerometra, kao i PlayStation kamerica koji prate pokrete glave - a sve zato da bi se što vjernije kretnje prenijele i u virtualni svijet.

Morpheus sustav u sebi sadrži i novorazvijenu 3D audio tehnologiju koja stvara zvuk ovisno o položaju glave u virtualnom svijetu, a naravno da će puna povezanost sustava biti ekskluziva za Sonyjevu PlayStation 4 igraću konzolu. Na projektu se radilo više od tri godine, a prototip će služiti primarno za developere igara. U sljedećih godinu-dvije mogli bi se očekivati i prvi 'opipljivi' uraci van tehnoloških demonstracija.