DRUŠTVENE MREŽE

Snapchat miče popularni filtar zbog straha od potencijalnih tužbi

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 10:39
  • Objavljeno 21.06.2021 u 10:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Frost / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznata aplikacija je ugasila filtar 'brzinomjer' kako bi spriječila vrlo izvjesni niz tužbi. Kritičari, naime, već dulje vrijeme tvrde da filtar 'brzina' korisnike ohrabruje da voze nesmotrenije

Snapchat je odlučio odstraniti filtar za brzinu uz pomoć kojeg korisnici mogu bilježiti i dijeliti trenutnu brzinu kretanja. Kritičari filtra tvrde da on potiče nesmotrenu vožnju.

Podsjetimo, Snapchat je kontroverzni filtar izbacio 2013. kad je velik broj korisnika pomoću njega bilježio vrlo riskantno ponašanje u prometu - i to dijelio s prijateljima. Upravo zbog toga kompanija je dodatak odlučia blokirati, i to ni manje ni više nego osam godina nakon što ga je uvela.

Glasnogovornici Shapchata su u razgovoru za NPR rekli da filtar koristi svega par Snapchattera pa ga je kompanija odlučila maknuti zato jer nije više popularan. Također su naglasili da će nestajanje filtra iz aplikacije trajati neko vrijeme, što znači da na sve uređaje neće stići u istom trenu.

Stručnjaci za sigurnost već neko vrijeme upozoravaju Snapchat zbog opasnosti ovog filtra - štoviše, Snapchat je već nekoliko puta bio na sudu zbog nesreća u kojima su vozači poginuli ili pretrpili ozbiljne ozljede i tijekom kojih se koristio filtar za brzinu. Kompanija je na nekoliko navrata promijenila filtar, no to nije bilo dovoljno, prenosi Makeuseof. Prvo je filter bio zamijenjen naljepnicom, pa su ograničili brzinu na 56 km/h i dodali 'Ne Snappajte dok vozite' upozorenje prije korištenja.

Unatoč tome, Snapchat je u svibnju 2021. završio na sudu zbog smrti trojice mladića. Obitelji tvrde da je sedamnaestogodišnjak auto vozio brzinom od 198 km/h, dok je jedan od njegovih suputnika uz pomoć Snapchata snimio njegovu brznu. Premda je okružni sud odbijo optužbe, žalbeni ih je prihvatio, što znači da će roditelji poginulih moći tužiti Snap.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!