PRIJENOS MEĐU LJUDIMA

Smrtonosni novi virus odnosi živote i u Europi!

14.05.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija u nedjelju je objavila da se vrlo opasan novi koronavirus (NCoV), od kojeg je na Bliskom istoku i u Europi dosad umrlo 20-ak osoba, počeo prenositi među ljudima

Virus, koji pripada istoj porodici kojoj i SARS (teški akutni respiratorni sindrom), prvi je put identificiran prošle godine u Saudijskoj Arabiji. No od tada se proširio u više europskih zemalja. U Njemačkoj je odnio jedan život, u Francuskoj dva, a u Velikoj Britaniji tri. Zbog sličnosti sa SARS-om, neki su ga već nazvali 'novi SARS'.

Francuski liječnici tvrde da su u dva slučaja zabilježili da se virus prenio među ljudima koji su duže vrijeme bili u bliskom kontaktu, posljednji u zajedničkoj bolničkoj sobi. Stručnjaci SZO-a pretpostavljaju da za sada još uvijek nije sposoban za uobičajeni prijenos koji bi mogao izazvati epidemije većih razmjera. No postoji strah da bi ubrzo mogao evoluirati. Čelnik organizacije Keiji Fukuda stoga je najavio da će njihovi djelatnici budno pratiti razvoj situacije u pokrajini al-Ahsa u Saudijskoj Arabiji u kojoj je potvrđeno 15 novih slučajeva infekcije. U tom području radi oko milijun ljudi.

Jedan od problema koje ističu stručnjaci jest činjenica da se infekcije NCoV-om sporo prijavljuju što bi moglo biti opasno za medicinske djelatnike.

Za sada još nije jasno koji je prirodan rezervoar NCoV-a iako stručnjaci ističu da je vrlo blizak koronavirusu od kojeg obolijevaju šišmiši.

Njegova pojava još je jedno upozorenje da se ne možemo opustiti. Budući da brojni virusi prelaze sa životinja na ljude, za očekivati je da će s prodorom čovjeka u prirodna staništa divljih životinja rasti i rizici od pojava novih infekcija. A u globalno povezanom svijetu virus je manje od 24 sata udaljen od bilo koga od nas.