NIKOLA TESLA EV CUP

Smartphone kao ključ za pametnu mobilnost u gradovima

18.10.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Zamislite svijet u kojem se vozilo pretvara u neprekinutu autocestu podataka, podaci postaju gorivo, a smartphone ključ za električno vozilo, da vas odvede od točke A do točke B u jednom od vama preferencijalnih stilova te ovisno o trenutačnom raspoloženju

Zvuči futuristički? Pa i ne baš, barem ako je suditi po uvriježenom mišljenju generacije Y (pogledajte videoprilog o očekivanjima mladih svijeta od nove, pametne mobilnosti, nastao u okviru međunarodnog MOBINCITY - Smart Mobility in Smart Cities projekta u kojem HT sudjeluje od 2012. godine).
Dobrodošli u moderno i pametno doba povezane mobilnosti!

Razvoj i komercijalizacija nove generacije komercijalnih vozila podrazumijevaju da su ta vozila povezana s internetom 24/7, putem tzv. Connected Car platforme. Uz spomenutu platformu vozilo postaje dio digitalnog svijeta u kojem mogućnosti korištenja vozila zasigurno nadilaze dosadašnje ograničenja, u kojima je jedini doticaj s vanjskim svijetom bio radiouređaj.
Upravo će ti podaci predstavljati osnovu za kreiranje nove palete usluga kojima će se korisnicima omogućiti: veća sigurnost vožnje i posjedovanja vozila, lakše i jeftinije održavanje vozila, interaktivnija vožnja uz maksimiziranje korištenja informacija o lokalnom okruženju, učinkovitije korištenje vozila i prirodnih resursa te, u konačnici, znatno jeftiniju vožnju. Drugim riječima, podaci će postati gorivo, a smartphone jedinstvena točka pristupa pametnoj mobilnosti.

Sudjelujući u razvoju kompletnog eko sustava u suradnji s eminentnim svjetskim stručnjacima, HT raspolaže s end-to-end provjerenim konkurentnim tehnološkim rješenjima iz područja elektro mobilnosti, poslovnim modelima i promišljeno razrađenim pristupom, dizajniranim za razvoj pametne mreže punionica za električna vozila te za pružanje naprednih usluga iz područja E-mobilnosti. Rješenja su s posebnom pažnjom optimirana za potrebe javnih i privatnih korisnika, čime su stvoreni preduvjeti za pružanje cijele palete proizvoda i usluga potrebnih za kreiranje pametne mobilnosti u pametnim gradovima.

Više o mogućnostima transformacije mobilnosti gradova u pametnu, možete doznati na e-mobility@t.ht.hr.

Uz potporu prvom ovogodišnjem reliju električnih vozila 'Nikola Tesla EV Relly Croatia 2014', HT je nastavio s pružanjem potpore inicijativama koje imaju za cilj transformirati mobilnost gradova u održivu, pruživši aktivnu potporu organizatoru 'Nikola Tesla EV Cup Zagreb 2014', prvoj trci električnih vozila održanoj danas na području Zagreba.