ŽELJE SU ŽELJE

Šef Xboxa: 'Kupovina Nintenda bila bi najveći potez u mojoj karijeri'

20.09.2023 u 12:44

Bionic
Reading

U nedavno obznanjenim internim emailovima unutar Microsofta, voditelj Xboxa Phil Spencer spominjao je potencijalnu kupovinu japanskog gejming diva Nintenda

Izvršni direktor Microsoft Gaminga Phil Spencer jednog bi dana htio kupiti Nintendo. U emailu iz kolovoza 2020. poslanom dvojici voditelja marketinga u Microsoftu, Xboxov je šef napisao kako 'Nintendo predstavlja glavnu prednost za nas po pitanju videoigara, a akvizicija bi predstavljala najveći potez karijere te dobar potez za obje kompanije'.

Poruka je otkrivena u sklopu niza dokumenata koji su procurili iz tužbe FTC protiv Microsofta. Jedan izvršni direktor, Takeshi Numoto, upitao je Spencera i Chrisa Caposselu u mailu pod naslovom 'nasumična misao' o tome zašto Microsoft ne razmišlja o akvizicijama poput Nintenda kao 'privlačnijim' načinima za 'povećanje Microsoftove izloženosti potrošačima i relevantnosti'. U to je vrijeme, podsjeća Verge, Microsoft vodio rasprave o preuzimanju TikToka, a Numoto nije smatrao da bi to bio najbolji spoj.

'Vodio sam brojne razgovore s vodećim timom Nintenda o užaj suradnji i osjećam da ako postoji američka tvrtka koja ima šansu s Nintendom onda smo to mi', napisao je Spencer. Dodao je da je Microsoftov upravni odbor 'vidio cijeli tekst o Nintendu (i Valveu) i da u potpunosti podržavaju oba scenarija.' Spencer je također podijelio da je tvrtka bila u 'prilično aktivnim raspravama o spajanju i preuzimanju' ZeniMax Medije (što je rezultiralo dogovorom koji je najavljen mjesec dana kasnije) i Warner Brothers Interactiveom (koji nije prošao).

Prethodni dokumenti iz slučaja otkrili su da je Microsoft razmatrao kupnju mnogih drugih studija, uključujući Bungie (sada u vlasništvu Sonyja), Sege i Square Enixa. U najnovijoj seriji dokumenata procurio je novi dizajn za Xbox Series X, kao i neke nenajavljene igre iz Bethesde.