KATHERINE MAHER

Šef Web Summita podnio ostavku zbog komentara o Izraelu. Ovo je nova izvršna direktorica

02.11.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Bivša glavna izvršna direktorica Wikimedije, Katherine Maher, nova je direktorica Web Summita, najveće tehnološke konferencije u Europi, nakon što je, sada već bivši direktor, Paddy Cosgrave, dao ostavku nakon 14 godina vođenja Web Summita. Čelno mjesto napustio je zbog kritika javnosti i bojkota konferencije nakon što je na X-u komentirao napad Hamasa 7. listopada i odgovor izraelske vojske

Maher se javnosti obratila putem objave na internetskoj stranici Web Summita u kojoj, doduše ne spominje svog prethodnika Paddyja Cosgravea, već je hvalila nasljeđe konferencije opisujući je kao 'mjesto za svježe ideje za pronalaženje nevjerojatnih prilika'.

'U sadašnjosti u kojoj je tehnologija utkana u svaki aspekt naših života i u budućnosti, uloga Web Summita kao mjesta za povezivanje i razgovor hitnija je nego ikad. Za dva tjedna naš će tim okupiti do 70.000 ljudi u Lisabonu kako bi poboljšali značajne veze i omogućili nastavak dijaloga – te kako bi vam pomogli oblikovati budućnost. Od svog početka prije 14 godina, Web Summit okuplja inovatore, investitore, kreatore politika i sve one koji će oblikovati svijet sutrašnjice', napisala je među ostalim Maher u objavi na službenoj stranici konferencije.

Naizgled idealna kandidatkinja za posao, Maherin životopis nalazi se na raskrižju tehnologije i dijaloga, slično kao Web Summit kako ga ona opisuje. U prošlosti je bila savjetnica za UNICEF, Nacionalni demokratski institut, Svjetsku banku i Access Now, među ostalima.

Tek što je završila vođenje globalne neprofitne organizacije (Wikimedia) koja stoji iza Wikipedije, ona nastavlja predsjedati platformom za razmjenu poruka Signal, prema informacija a s njezinog profila na LinkedInu, piše Quartz.

Maher se dotaknula Cosgraveova pogrešnog koraka, ali je fokus prebacila na svoju ulogu u budućnosti, počevši s 'isporukom događaja jednako uvjerljivog kao i svi koji su se dogodili prije.'

Ali njezina bi ponuda mogla biti malo - prekasna. Osim pojedinaca, divovi kao što su Google, Meta, Siemens, Intel, Amazon i Stripe već su se odlučili povući, izvijestio je ranije TechCrunch. No Maher tvrdi da unatoč svemu očekuju sudjelovanje velikih tvrtki na toj vodećoj tehnološkoj konferenciji, koja će se održati od 13. do 16. studenog u Lisabonu.

Cosgrave, irski poduzetnik koji je suosnovao Web Summit 2009., suočio se s valom reakcija zbog kritiziranja zapadne potpore vojnom odgovoru Izraela nakon napada militantne skupine Hamas 7. listopada. Napisao je da je izraelska osveta i bombardiranje Pojasa Gaze 'ratni zločin', a sukob usporedio s problemima u Irskoj.

'Ratni zločini su ratni zločini, čak i kada su ih počinili saveznici', napisao je na X-u 13. listopada, nakon čega je dočekan 'na nož'. Osim kritika na društvenim mrežama, velike tehnološke tvrtke i investitori odlučili su bojkotirati Web Summit, gdje se tijekom tri dana u Lisabonu u studenom očekuje oko 70.000 ljudi.

Cosgrave je u to vrijeme bio u Katru, zemlji optuženoj za financiranje Hamasa i pružanje utočišta bivšem vođi Hamasa Khaledu Meshaalu. Kritike su bile pojačane i zbog uključenosti katarske vlade u konferenciju Web Summita u koja se treba održati u Katru u veljači 2024., zbog čega je još veći broj tvrtki odlučio bojkotirati događaj i u Lisabonu i u Katru.

Cosgraveova isprika od 17. listopada nije bila dovoljna da zaustavi kritike na račun voditelja i njegove organizacije, a pet dana kasnije, dao je ostavku nakon 14 godina presjedavanja konferencijom.