NEOČEKIVANO

Šef Intela iznenada umirovljen

20.11.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Paul Otellini povući će se u svibnju 2013. godine sa čelnog mjesta kompanije u kojoj je proveo gotovo 40 godina

Nakon što je na čelu kompanije proveo zadnjih osam godina, 62-godišnji menadžer će u mirovinu. Nasljednika će odabrati Intelov upravni odbor. U obzir će biti uzeti kandidati iz same tvrtke i izvan nje.

Za njegove vladavine Intel je zgrnuo 107 milijardi dolara (oko 631,3 milijarde kuna) gotovine od poslovanja, isplatio 23,5 milijardi dolara (oko 138,6 milijardi kuna) dividendi i povećao kvartalnu dividendu za 181 posto.

Njegov nagli odlazak poprilično je iznenađenje. Otellini je tek peti glavni direktor u 45-godišnjoj povijesti najvećeg svjetskog proizvođača čipova.

Do svibnja treba pripremiti tvrtku za novog direktora. Andy Bryant, predsjednik Intelova upravnog odbora, u priopćenju kojim je javnost obavještena o njegovu odlasku, Otellinija je opisao kao vrlo snažnog predvodnika koji je tvrtku vodio tijekom izazovnih razdoblja i tržišnih promjena.

Tko bi ga mogao naslijediti? Forbes nagađa da će vjerojatno biti riječ o kadru iz same kompanije. Moguće da će vruću stolicu preuzeti netko od izvršnih dopredsjednika - Renee James (šef softverskog odjela), Brian Krzanich (izvršni direktor i šef globalne proizvodnje) ili Stacy Smith (šefica financija i direktorica zadužena za korporativnu strategiju).

Tko god preuzme posao, naći će se pred ogromnim izazovom. Intel se tek počeo boriti za svoj udio na tržištima pametnih telefona i tableta, koji bi tijekom idućih nekoliko godina mogli zasjeniti stolna računala i laptope, kojima Intel već dugo dominira.