MARK ZUCKERBERG

Šef Facebooka progovorio protiv govora mržnje

18.08.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Facebook je nakon nasilja u Charlottesvilleu prošle subote odlučio stati na kraj blogovima jako poznate stranice posvećene bjelačkoj nadmoći

Prošle srijede šef Facebooka Mark Zuckerberg je objavio: 'Oduvijek smo brisali objave koje promiču ili slave zločine mržnje i terorizam - uključujući onaj koji se dogodio u Charlottesvilleu. Uz veliku šansu nastajanja novih okupljanja, promatramo situaciju i garantiram vam da ćemo sve prijetnje nasiljem pobrisati.'

Zuckerberg je cijeloj situaciji pristupio i s osobne strane: 'Znam da se mnogi od nas pitaju odakle točno dolazi sva ta mržnja. Kao židov se to zapitkujem više-manje cijeli život. Prava je sramota da još dan danas moramo naglašavati da su neonacisti i bijeli supremacisti u krivu - kao da to već nije jasno.'

Osobni pristup

Od dolaska Donalda Trumpa na mjesto predsjednika 2016. mnogi se zapitkuju kakvu ulogu Facebook ima u politici, kao i stvaranju eho-komora (zatvorenih društvenih grupa ili institucija u kojima skupine istomišljenika postupno uvjeravaju jedni druge da je ono što rade prihvatljivo i ispravno) koje nas sve više razdjeljuju. 

Zuckerberg je ove kritike uzeo k srcu te danas putuje Sjedinjenim Državama upoznajući ljude na svim stranama političkog spektra te upošljavajući brojne političke stratege. Ako ne pokušava postati predsjednikom SAD-a (što je otvoreno naglasio da ne nastoji), onda ovi postupci izgledaju kao pokušaj razumijevanja eho-komora prije nego što bi im zapravo pokušao stati na kraj.

Zbog čega toliki angažman?

Razlog zbog kojeg Zuckerberg nastoji razumjeti način na koji funkcioniraju zatvorene grupe vezan je i uz incident s njegove strane ograde. Prije dvije godine Facebook je kao kompanija pokrenuo internu grupu za raspravu pod imenom Facebook Anon. Stvoren je 2015. kao mjesto na kojem su zaposlenici otvoreno mogli iznositi stavove i zabrinutosti vezane uz radno mjesto, no kraj je došao kratko nakon svršetka američkih predsjedničkih izbora. Facebook Anon postao je mjesto na kojem su prevladavali politički komentari koji su vodstvo firme zabrinuli do te mjere da ih je u jednom trenu ugasila.

Premda kompanija ni u jednom trenu forum nije reklamirala kao mjesto okupljanja konzervativaca, Facebook Anon je to sam od sebe postao. Desno orijentirani zaposlenici bili su najaktivniji neposredno prije, tijekom i nakon predsjedničkih izbora. Točno prije izbora na zidu kompanije pojavio se plakat 'Simpatizeri Trumpa, dobrodošli'.

Izvor: Društvene mreže

Govor mržnje ili sloboda govora?

Donedavno nezabilježen incident naglašava vrlo nezgodnu ravnotežu koju kompanije u Silicijskoj dolini nastoje postići kada svojim zaposlenicima daju pravo na otvoren govor i pravo za borbu protiv govora mržnje.

Podsjetimo, memorandum jednog Googleovog zaposlenika koji je kritizirao internu inicijativu za različitost prouzročio je uzbunu unutar kompanije. James Damore ubrzo je nakon toga dobio otkaz te je u kratkome vremenu postao heroj 'alt-desničara' koji tvrde da njegov gubitak posla predstavlja netoleranciju Silicijske doline prema konzervativnim gledištima.