NOVI PROCESOR

'Scary Fast': Apple predstavio novu generaciju čipova i računala

31.10.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Apple je održao događaj 'Scary Fast', simboli uoči Noći vještica, predstavivši nove Mac proizvode, uključujući čipove nove generacije - M3, M3 Pro i M3 Max te dva uređaja za njih. Kompanija je pored novih iMacova također predstavila tanji MacBook Pro s procesorom M3

Apple je tijekom događaja Scary Fast predstavio detalje vezane uz najnoviji MacBook Pro, a pridružila su mu se i iMac dekstop računala. Obje serije imaju računala dolaze s novim M3 čipsetom, prvim čipsetom od 3 nm izvan iPhonea.

Apple je obećao velik skok u performansama, kao i povećanu energetsku učinkovitost. Kao i više manje sve u zadnje vrijeme, nov procesor napravljen je za brži rad s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem. Sve to radi na čipu veličine A17 Bionica, skrivenom u novom iPhoneu.

Novi MacBook Pro

Najnoviji MacBook Pro je, tim rečeno, vrlo sličan prošlogodišnjem modelu. I dalje se radi o laptopu od slitine koja koristi stopostotno reciklirani aluminij. Na izboru će biti 14 i 16-inčni modeli, kao i nova varijanta u boji space black koja koristi finiš od tamnog aluminija koji je otporan na otiske prstiju.

Za softversku stranu priče odgovoran je operativni sustav MacOS Sonoma. Što se cijena tiče, Macbook Pro od 14 inča u SAD-u ima startnu cijeno od 1.599 dolara, dok će 16-inčno računalo koštati 2.499 dolara. M3 i M3 Pro MacBook Pro računala bit će dostupna od idućeg tjedna, dok će oni sa M3 Max biti dostupni 'kasnije ovog studenog'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Novi M3 procesor navodno je 60 posto brži od najbržeg 13-inčnog MacBooka Pro s M1. Prema Appleu, ovaj je laptop napravljen za studente, poduzednike i kreatore sadžaja. 'Idealan je za rad modeal u Sketchupu, interakciji sa SurgicalAR ili uživanju u realističnim sjenama u videoigrama.

M3 Pro je 12-jezgreni CPU za korisnike s većim zahtjevima. Sastoji se od šest blokova visokih performansi, šest visokoučinkovitih jezgri i 18 grafičkih jezgri ,što je oko dvije jezgre više po CPU-u i GPU-u nego njegov prethodnik. Također je 40 posto brži od 16-inčnog MacBooka Pro s M2 Pro proceosorom. Apple obećava osjetni napredak u igranju i grafici.

  • +7
Apple MacBook Pro M3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

16-inčni MacBook Pro s M3 Maxom dizajniran je za napredne korisnike. M3 Max nudi nevjerojatan CPU sa 16 jezgri, od kojih su četiri posvećene učinkovitosti za stvari poput razvoja umjetne inteligencije ili 3D umjetnosti. Prema Appleu, 2,5 puta je brži od 16-inčnog MacBooka Pro s M1 Maxom. Ima dva ProRes pokretača i može podržati do tri zaslona visoke rezolucije. Sve ovo zaokružuju baterije koje u prosječnom režimu rada traju 22 sata.

Gizmodo naglašava da, ako prelazite sa starijeg modela s Intelom, dobijate 11 puta brže performanse i puno manje buke. Uz Liquid Retina XDR display sa 1,000 nita i maksimalnca od 1,600 nita za HDR, prikaz je 20 posto svjetliji. Macovi s ovim procesorom dolaze sa do 128 GB memorije za uređivanje videa i animaciju.

Novi šareni iMacovi - ovaj put s M3 čipom

Apple je, nakon trogodišnje pauze, nadogradio i iMac, taman na 25. godišnjicu ikoničkog računala. Svježe dizajniran iMac dostupan je u sedam novih boja (žuta, zelena, narančasta, ružičasta, ljubičasta, plava i srebrna) sa ultra tankim kućištem od 11.5 milimetara. Pokreće ga M3 čip koji je dvaput brži od onog u iMacu s procesorom M1.

  • +9
iMac M3 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Nov iMac ima ekran od 500 nita, 1080p kameru za FaceTime, šest zvučnika sa prostornim zvukom, 'mikrofone studijske kakvoće' te opciju magic keyboard s TouchID-jem za sigurnije plaćanje i brže prijavljivanje. iMac je u SAD-u dostupan po startnoj cijeni od 1.299 dolara te bi prema prvim vlasnicima trebao krenuti idućeg tjedna.