HOMOSEKSUALNOST MEĐU ŽIVOTINJAMA

Sada imamo i dokaz: Seks među kitovima može biti istospolni

05.03.2024 u 08:12

Bionic
Reading

Kad iz konzervativnijih krugova stižu napadi na homoseksualnost, obično je argument da seksualni odnosi među jedinkama istog spola ne postoje u prirodi, odnosno u životinjskom svijetu. Ta je tvrdnja mnogo puta uvjerljivo demantirana, no sada se pojavio dosad možda najspektakularniji dokaz: fotografije dvaju mužjaka grbavih kitova u više nego očitom seksualnom zanosu.

Ovi golemi morski sisavci 'uhvaćeni' su još prije oko dvije godine uz obale havajskog otoka Mauija. Dvoje fotografa, Lyle Krannichfeld i Brandi Romano, imali su bliski susret s parom grbavih kitova, a jedan od njih više puta je penetrirao svog partnera. Sada je cijeli slučaj detaljno opisan u radu kojeg je u časopisu Marine Mammal Science (slobodno za čitanje i preuzimanje) kao glavni autor napisala biologinja iz zaklade Pacific Whale Stephanie Stack.

'Premda je ovo prvi put da je ovakvo ponašanje otkriveno kod grbavih kitova, homoseksualna aktivnost česta je u životinjskom carstvu, i dobro dokumentirana kod mnogih vrsta kitova. Prva dokumentirana kopulacija između grbavih kitova donosi vrijedne detalje i saznanja prema našem razumijevanju ovih veličanstvenih stvorenja, nudeći svježi pogled u reproduktivno ponašanje ove vrste', objavio je Pacific Whale Foundation na svom blogu.

Društveno ponašanje i migracijske navike grbavih kitova inače su prilično dobro dokumentirani, ali su im reproduktivne aktivnosti još uvijek tajnovite. Grbavi kitovi hrane se u polarnim vodama za vrijeme ljeta u hemisferi u kojoj borave, a onda sele u trope gdje provode zimu, tamo ženke rađaju mlade i podižu ih. Međutim, nikad dosad nije snimljen sam čin kopulacije, a i snimci kitovih penisa su vrlo rijetki. Jasno, zna se da se oni razmnožavaju kao svi drugi sisavci, ali očito kopulacija nema samo reproduktivnu svrhu.

Kitovi i inače seksualne aktivnosti koriste kao svojevrsnu 'vježbu' za razmnožavanje i kao način jačanja društvenih veza, nametanje dominacije, onemogućavanje drugih jedinki u parenju, pa i zbog smanjenja tenzija u zajednici. Zato su seksualni odnosi među jedinkama istog spola prilično redoviti, dosad su dokumentirani kod dupina, sivih kitova i kitova ubojica.

Kako opisuju iz PWF-a, međutim, ovaj je slučaj bio prilično neočekivan. Krannichfeld i Brandi Romano prvo su primijetili dva kita kako se približavaju njihovom brodu. Jedan im se činio u dosta lošem stanju, mršav, pokriven nametnicima, i imao je ozlijeđen donji dio čeljusti, možda i zbog sudara s nekim plovilom. Drugi kit je bio u odličnom stanju, i cijelo vrijeme mu je penis bio izložen, u punoj erekciji. Nekoliko puta je prišao svom parneru, držeći ga bočnim perajama i više puta penetrirao u genitalni prorez u kojem je obično skriven penis.

Činjenica da je prvi kit bio tako loše da se činilo da ugiba posebno je zainteresirala znanstvenike, koji su postavili nekoliko mogućih teorija o seksualnom ponašanju drugog, zdravog mužjaka. Jedna bi mogla biti jačanje društvenih veza s oboljelim prijateljem, no ima i manje benignih objašnjenja. Možda je, naime, nametao svoju dominaciju nad slabijim mužjakom, ili je pokušavao sebe učiniti jačim i važnijim u usporedbi s oboljelim kitom.

Argument za takvo tumačenje je dojam da je prvi, oboljeli kit u nekoliko navrata zauzimao položaj kakav se obično smatra obrambenim, što upućuje na mogućnost da nije bio naročito oduševljen susretom, ali je bio preslab da bi se borio. Ili, ako hoćete, snimljeni prizor u tom bi slučaju bio neka vrsta silovanja.

Očito, pitanja je mnogo više od preciznih odgovora.