UBIJA I IZA ZIDOVA

SAD predstavio prvu pametnu lasersku pušku

30.11.2010 u 19:38

Bionic
Reading

Američka vojska danas je predstavila novu pušku, od koje očekuje velike rezultate u ratovima poput onog u Afganistanu

Vojni stručnjaci pušku XM-25 već su nazvali 'prekretnicom u igri'. Oružje se navodi laserskim sustavom, a koristi 25-milimetarsko streljivo koje se može programirati da eksplodira nad metom, odnosno pored nje.

Richard Audette, jedan od projektanata puške, ističe da je to prvo osobno malo oružje koje koristi pametnu tehnologiju.

'Vojnik jednostavno pronađe metu, potom na nju usmjeri laser koji odredi udaljenost, puška prilagodi ciljnik, a vojnik odabere mjesto detoniranja i konačno pritisne okidač', kaže Audette.

Recimo da je laser procijenio da se meta nalazi na 543 metra udaljenosti. Vojnik može točno odrediti gdje će streljivo eksplodirati dodavanjem ili oduzimanjem do tri metra. Puška će čipu u metku poslati radio signal koji će mu dati znak koliko daleko treba putovati prije nego što eksplodira. To također znači da se XM-25 može koristiti za gađanje protivnika koji se skrivaju iza zidova ili u rupama bez pomoći zračnih napada, što ju čini trenutno najpotpunijim oružjem.

Svaki metak ima maleni magnetski uređaj koji reagira na Zemljino magnetsko polje i, okrećući se, stvara izmjeničnu struju te tako prati kolik je put prešao.

Puška je već na raspolaganju američkim i britanskim vojnicima koji se bore u Afganistanu.

Američko ministarstvo obrane nije komentiralo novu pušku, no naglašava da je njegov cilj postrojbe u Afganistanu opremiti najboljom mogućom opremom.