FUTURISTIČKI

S ovom aplikacijom moći ćete vidjeti bežične mreže

25.08.2015 u 12:35

Bionic
Reading

Veliki dio sustava današnjice ovisi o nevidljivoj infrastrukturi, pravim mrežama koje prenose informacije iz različitih izvora - radijskih tornjeva, rutera, satelita i dr. Nizozemski umjetnik Richard Vijgen je odlučio napraviti aplikaciju koja će vizualizirati te mreže

Kako bi prikaz bio moguć, aplikacija Architecture of Radio koristi niz izvora informacija vezanih uz komunikacijske mreže na određenoj lokaciji. Kad je riječ o satelitima, informacije stižu s NASA-inog lokacijskog sustava za satelite (Ephemeris), a mobilne mreže prikazane su korištenjem OpenCellID-a.

Aplikacija naravno ne prikazuje signale u stvarnom vremenu, već vizualizaciju osigurava pomoću zgodno osmišljenog AR (Augmented Reality) sučelja za tablet računala. Ipak, prikaz je koliko-toliko 'realan', navodi Vijgen, jer su oblici napravljeni zahvaljujući modelima radijacije, koje pak računa sama aplikacija na temelju udaljenosti od izvora do korisnika. 'U suštini je riječ o teoretskoj simulaciji', dodao je.


Architecture of Radio app će biti izložen u ZKM Center for Art and Media u Njemačkoj, a kasnije ove godine se očekuje i dostupnost aplikacije za mobilne uređaje.