TRAJANJE BATERIJE PRIORITET

S čim je nabolje na internet na laptopu i tabletu?

17.08.2014 u 06:51

Bionic
Reading

Dok se hardver optimizira za što manju potrošnju baterija na računalima, koje kao da su stale u vremenu, sa softverske strane se konstantno nailaze nova rješenja. Ekipa sa stranice Anandtech je prije pet godina napravila prvi test učinkovitosti internetskih preglednika, a sad je uslijedio i nastavak

Mnogo toga se dogodilo u pet godina razvoja preglednika. Ranije testirani bili su Opera 9 i 10, Internet Explorer 8, Firefox u verziji 3.5.2 i Chrome u svojoj verziji 2.0. 'Samo pogled na verzije tih preglednika odiše nostalgijom. Ne samo što su od tada stigle brojne izmjene, već su i računalni hardver i Windows operativni sustavi mnogo drugačiji danas', stoji u uvodnom dijelu novog testa Anandtecha, autora Stephena Barretta.

Chrome je nedavno pokazao značajnu grešku u kodu zbog koje su patila prijenosna računala (uključujući i Windows tablet računala), Safari se već neko vrijeme zamrznuo u vremenu na Windows platformi, Internet Explorer je iz verzije u verziju sve kvalitetniji i bliži standardima konkurencije, a Firefox je valjda jedini istinski preživjeli i popularni 'alternativac'.
345707,344603,344575,342983
Kako stvari stoje danas? Unatoč grešci u kodu od koje se procesorski sustavi više opterećuju, Chrome je u verziji 36 na prvom mjestu, dok se verzija 37 srozala na najniže mjesto po učinkovitosti, tj. po utjecaju na život baterije računala. Na drugom i trećem mjestu nalaze se Internet Explorer 11 u 'Metro' i uobičajenom desktop izdanju, a zatim slijedi Firefox u verziji 31. Ipak, na rezultate je utjecaja imala i činjenica da samo Chrome 36 i Safari, od svih uključenih preglednika, ne podržavaju HiDPI zaslone te se pri podršci za više razlučivosti (poput ove u testu od 3.200 puta 1.800 piksela) stvari možda ne prikazuju na najbolji način.

Više detalja o testu moguće je pronaći u opširnijem tekstu na stranici Anandtech.