tri milijuna rubalja

Rusija kaznila WhatsApp: Evo što se dogodilo

01.06.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Ruski sud je u četvrtak izrekao novčanu kaznu aplikaciji za razmjenu poruka WhatsApp u iznosu od tri milijuna rubalja (34.718 eura) jer nije izbrisala zabranjeni sadržaj, što je prva kazna u Rusiji za takav prekršaj

Iako je matična tvrtka WhatsAppa, Meta Platforms Inc, prošle godine zabranjena u Rusiji kao "ekstremistička" organizacija, aplikacija za slanje poruka - koja je vrlo popularna u Rusiji - dosad nije bila kažnjena zbog neuklanjanja zabranjenih informacija.

Druge Meta usluge, Facebook i Instagram – sada zabranjene u Rusiji – bile su kažnjavane zbog sadržaja, kao i usluge poput Twittera i Alphabetovog Googlea.

WhatsApp je, međutim, ranije bio kažnjen zbog navodnog odbijanja poštivanja ruskog zakona o podacima i pohranjivanja podataka ruskih korisnika na serverima u zemlji.

Novinska agencija RIA izvijestila je da je kazna izrečena u četvrtak posljedica odbijanja WhatsAppa da ukloni informacije o lijeku Lyrica, čija je prodaja i proizvodnja zabranjena u Rusiji.

Meta nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom izvan radnog vremena u SAD-u.

Moskva se godinama sukobljava s Big Tech kompanijama oko sadržaja, cenzure, podataka i lokalnog predstavljanja u sporovima koji su eskalirali nakon što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. veljače 2022.