mjere opreza

Rusi u šoku: Tko se želi cijepiti protiv korone, trebao bi se dva mjeseca suzdržavati od alkohola

09.12.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Rusi koji će primiti cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V trebali bi se suzdržavati od alkohola gotovo dva mjeseca prije i nakon imunizacije, rekla je čelnica ruske službe za sigurnost potrošača

Upute voditeljice Rospotrebnadzora Ane Popove slijede preporuke potpredsjednice vlade Tatjane Golikove da se 42 dana izbjegavaju alkohol i imunosupresivi, jer se cjepivo od dvije injekcije daje s 21-dnevnim razmakom između doza.

'Unos alkohola mora prestati najmanje dva tjedna prije imunizacije', rekla je Popova. Primatelji bi se tada trebali suzdržati od alkohola 42 dana nakon prve injekcije kako bi se stvorio imunitet.

'To je napor za tijelo. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunološki odgovor, nemojte piti alkohol', zamolila je svoje sunarodnjake koji i dalje spadaju među najveće svjetske konzumente alkohola, unatoč konstantnom padu potrošnje od 2003. godine, piše Moscow Times.

Popova je također savjetovala da se prije i nakon cijepljenja ne puši, jer duhanski dim iritira pluća i iskrivljuje imunološki odgovor.

Aleksander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra koji je razvio Sputnik V, rekao je da, iako ne treba zlouporabiti alkohol prije ili nakon cijepljenja, 'jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila'.

Ruska akcija cijepljenja za visokorizične dobrovoljce započela je ovog vikenda u Moskvi, unatoč tome što Sputnik V još uvijek prolazi sigurnosna klinička ispitivanja nakon registracije. Njegovi programeri kažu da je cjepivo na bazi adenovirusa 95% učinkovito protiv virusa.

Procjenjuje se da je dosad 100.000 Rusa primilo Sputnik V, uključujući sudionike testiranja i vojnike.