DARPA IZAZOV

Roboti su još uvijek nevjerojatno trapavi

08.06.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Dok je neke futurologe strah kako će roboti zavladati svijetom, čini se kako do tog doba treba proći još mnogo...mnogo godina - barem ako je za suditi po količini robota koji su poljubili pod na raznorazne načine. Na ovogodišnjem natjecanju DARPA Robotics Challenge pristupilo je mnoštvo timova iz cijelog svijeta, no nagrade su odnijeli južnokorejski robot DRC-Hubo i američki robot Running Man

Nakon niza godina razvoja u 23 inženjerska tima, 5. i 6. lipnja održano je finale Robotics Challenge natjecanja pred tisućama gledatelja. Sve godine razvoja bile su tek dio priče - jer je natjecanje od timova tražilo sve, od običnog hodanja po ravnoj površini, preko pješčane podloge i neravnina pa sve do prolaska kroz vrata i okretanja ventila. Mnogo toga - pa i obično hodanje, nekim robotima je zadavalo prilične glavobolje.

Neki su padali kao pokošeni i ničim izazvani, drugi su promašili mete...uostalom, komična kompilacija padova s natjecanja govori dovoljno:

No, bilo je i onih koji su stvari izveli kako treba. Robot DRC-Hubo južnokorejskog tima Kaist osvojio im je prvo mjesto i čak dva milijuna dolara nagrade, dok je američki tim IHMC Robotics na drugom mjestu ugrabio milijun dolara.

Samo natjecanje je mnogo ozbiljnijeg karaktera no što sugerira video kompilacija. DARPA je natjecanje osmislila kao rezultat potrebe za brzim intervencijama u uvjetima gdje ljudi ne mogu napraviti mnogo - poput kakve nuklearne katastrofe (Fukushima 2011.).

'Pomislili biste da ovi ogromni metalni roboti izazivaju strah i tjeskobu kod publike. No, pri svakom od padova iz publike se moglo čuti uzdisanje i simpatija prema posrnulima, a nakon svakog uspješno izvedenog testa publika je pljeskom i oduševljenjem popratila robota i tim koji stoji iza njega', rekao je organizator natjecanja i upravitelj programa u DARPA-i, Gill Pratt.