ZAGREB BEZ SUNCA

Rekordno snježna, kišna i tmurna zima

Novi snijeg (02)

Novi snijeg (02)

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ova je zima dosad bila izuzetno oblačna i vlažna tako da su u mnogim dijelovima Hrvatske srušeni brojni rekordi od onih u količinama snijega i kiša do mnogima još neugodnijih u malom broju sati sunca, tvrde prognostičari
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Primjerice, u nedjelju je na Zavižanu zabilježeno 310 cm snijega što je samo 10 cm manje od dosadašnjeg apsolutnog rekorda za Hrvatsku. Budući da ondje snijeg često pada i u ožujku, za očekivati je da će on uskoro biti srušen (kliknite na grafiku dolje desno).

Nakon novih snježnih naslaga, u nedjelju u 7 h na Sljemenu je izmjereno ukupno 136 cm snijega što je nova rekordna visina na postaji Puntijarka, na kojoj se redovita mjerenja provode od 1981. godine. Dosadašnji rekord od 12. veljače 1986. iznosio je 127 cm. Novi rekord u visini snijega postavljen je i u Slunju, gdje je u nedjeljno jutro izmjereno 120 cm snijega. Stari rekord iz 1969. godina iznosio je 80 cm. 218 cm u Begovu Razdolju također je novi snježni rekord za to najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj.

Zagreb dobio samo 20-ak sati sunca

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prema podacima DHMZ-a ova je zima bila oblačnija, kišovitija i snježnija od prosjeka između 1961. i 1990. koji se uzima kao referenca. Prognostičar tima Crometeo Kristijan Božarov kaže da je ovo je odstupanje još izraženije kada se promatra u odnosu na proteklih 20-ak godina.

'U siječnju je cijela unutrašnjost bila oblačnija od prosjeka, dok je u Dalmaciji sunca bilo malo ispod prosjeka', rekao je Božarov i dodao: 'U veljači je manjak sunca bio još izraženiji pa većina meteoroloških stanica u kopnenom području do kraja mjeseca neće dohvatiti niti polovicu sunčanih dana. Primjerice, u zagrebačkom Maksimiru u prvih 25 dana veljače izmjereno je tek 15 do 20 sunčanih sati, a trebalo ih je već biti 85. Na Jadranu je sunca bilo više nego na kopnu, ali ipak nešto ispod prosjeka. U Dubrovniku je bilo oko 100 sati umjesto prosječnih 120.'

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kliknite za uvećanje

Ova će zima ostati u sjećanju i po količinama kiše.

'Do današnjeg dana u Rijeci je palo 209 litara, u Poreču 132, u Kninu 108, u Splitu 101, Makarskoj 123, u Pločama 203, na Mljetu 159, u Dubrovniku 238, a na dubrovačkom aerodromu čak 312 litara oborina. Prosjek za cijelu veljaču u zaleđu Dubrovnika inače je 110 litara. Dakle, palo je tri puta više. Od početka 2013. u Pločama je palo čak 489 litara dok je godišnji prosjek 1102 litre. Drugim riječima, u nepuna dva mjeseca palo je oko 40 posto ukupnih količina oborina za to područje.

Količina padalina i na kopnu je bila veća od prosjeka za veljaču. U Ogulinu je palo 229 litara, na Zavižanu 274, na Sljemenu 159, u Karlovcu 161, a u Zagrebu 88 litara. Pritom treba imati na umu da je veljača inače u kopnenom području najsušniji mjesec. To što je palo do sada već je dva do tri puta više od prosjeka', objasnio je Božarov.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!