GARTNER PREDVIĐA

Raste prodaja pametnih satova, a Apple Watch kupujemo zato što je - lijep

10.02.2016 u 06:36

Bionic
Reading

Prodaja pametnih satova mogla bi skočiti s prošlogodišnjih 30 milijuna na 50 milijuna ove godine i 66,7 milijuna tijekom 2017., procjenjuju u Gartneru

Za porast bi ponajviše mogao biti zaslužan Apple jer je, kako kažu u toj analitičkoj kući, 'popularizirao nosive uređaje kao životni stil'.

Predstavljen prošlog travnja, Apple Watch je privukao veliku pozornost javnosti, ne toliko zbog svojih značajki i mogućnosti već zbog estetike. U tome je u prednosti u odnosu na Samsung, LG, Motorolu, Sony i Pebble, tvrtke koje su također među predvodnicima u segmentu pametnih ručnih satova.

Apple je prodao gotovo sedam milijuna primjeraka tijekom drugog i trećeg prošlogodišnjeg tromjesječja, prema podacima tvrtke Canalys. Div iz Cupertina nije objavio podatke o prodaji svog pametnog sata, ali je direktor Tim Cook rekao kako je Apple Watch postavio novi kvartalni rekord te kako je prodaja bila iznimno dobra tijekom prosinca.

Analitičari procjenjuju kako je riječ o 5,5 milijuna prodanih primjeraka tijekom zadnjeg kvartala.


Prodaja pametnih satova trebala bi rasti 48 posto od 2015. do 2017., uz rast prihoda na 11,5 milijardi dolara u idućoj te 17,5 milijardi dolara u 2019., prognoziraju u Gartneru

Prodaja elektroničkih narukvica, među kojima su fitnes trekeri i slični uređaji, bila je na razini s rezultatima pametnih satova, kažu u Gartneru, u kojem očekuju veću potražnju za potonjima zbog njihove multifunkcionalnosti.

Prodaja nosivih elektroničkih uređaja porast će na ukupno 274 milijuna primjeraka ove godine, 18,4 posto više nego lani, što bi trebalo donijeti oko 28,7 milijardi dolara prihoda.

Više:CNET