TEHNO SAVJETI

Računalo vam se pregrijava? Evo koje su temperature procesora prihvatljive

22.04.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Premda moderni procesori mogu podnijeti rad na relativno visokim temperaturama, to ne znači da se ne isplati investirati u dobro hlađenje

Procesor u vašem PC-ju vjerojatno može raditi više nego što mislite. U prošlosti je 70 stupnjeva moglo izazvati blagu paniku i poneko upozorenje unutar vašeg računala. Moderni procesori su dizajnirani da rade mnogo bliže svojim toplinskim maksimumima kada rade na zahtjevnim zadacima i tamo mogu prilično udobno sjediti duže vrijeme bez da nastanu problemi.

To ne znači da želite svaki dan cijeli dan maksimalizirati CPU. Nadalje, tu su također neke prednosti hlađenog CPU-a. Ali da biste to učinili, morate znati koliko se vaš CPU može zagrijati i u konačnici, koliko je vruće prevruće za vaš CPU.

Koliko se vaš CPU može zagrijati?

Iako ne možemo dati iscrpan popis svih procesora i njihovih maksimalnih temperatura, dobra je vijest da to ne moramo učiniti. I AMD i Intel objavljuju maksimalne sigurne temperature za svoje procesore na svojim web stranicama, tako da možemo pogledati nekoliko primjera, a ako vaš CPU nije pokriven, možete ga potražiti sami.

Prvi korak je provjeriti koji CPU imate. Intelov Core i9-14900K je njihov trenutni vodeći procesor dizajniran da radi na visokim temperaturama s maksimalnom potrošnjom energije većom od 250 W pri punom opterećenju. Gledajući njegovu službenu stranicu proizvoda, možemo vidjeti da je njegova 'maksimalna radna temperatura' navedena na 100 stupnjeva Celzija. Napominje da se to temelji na očitanjima temperaturnog senzora i da je moguće da će u vrlo kratkim vremenskim razdobljima biti dostignut viši prag, ali općenito gledano - maksimum za ovaj CPU je 100 stupnjeva.

Ovo je, piše Digital Trends, također maksimum za većinu modernih Intel procesora. Ako pogledamo mnogo skromniji procesor, Core i3-12100, koji ima TDP od samo 60 W, on također ima maksimalnu radnu temperaturu od 100 stupnjeva iako čak i s osnovnim hladnjakom, teško možete doći blizu toga.

Što se tiče AMD-a, maksimalne sigurne temperature su uglavnom iste. Glavni Ryzen 9 7950X sa 16 jezgri ima navedenu maksimalnu sigurnu temperaturu od 95 stupnjeva. Skromniji Core i5 7600X također ima maksimalnu radnu temperaturu od 95 stupnjeva.

Međutim, treba napomenuti da AMD-ovi jedinstveni X3D procesori ne mogu podnijeti baš toliko topline. 7800X3D, najbolji igraći CPU na svijetu u vrijeme pisanja ovog teksta, ima maksimalnu temperaturu od samo 89 stupnjeva. Dakle, bez obzira koristite li jedan od najboljih hladnjaka ili samo standardni hladnjak koji ste dobili s CPU-om, trebali biste biti ok, čak i ako vaš CPU doseže blizu 100 stupnjeva kada ga stvarno pritisnete.

Koliko bi vruć trebao biti vaš procesor?

Samo zato što vaš Intel CPU može raditi na 100 stupnjeva, ili vaš AMD CPU može raditi na 95 stupnjeva, je li to dobra ideja? Odgovor je - ovisi. Ako se vaše temperature pažljivo kontroliraju i nemate ništa protiv da vaš procesor dosegne apsolutnu crvenu liniju, onda to samo po sebi nije problem. Ako se vaš CPU ikad pregrije, samo će smanjiti svoje performanse kako ne bi oštetio sebe ili bilo koju drugu komponentu.

Međutim, ako želite maksimalizirati performanse, zadržati niske razine buke, produžiti životni vijek vašeg hardvera i smanjiti račun za energiju, tada biste apsolutno trebali izbjegavati da vaš CPU stalno radi na maksimalnim temperaturama. Također biste trebali vidjeti ovakve visoke temperature samo kada jako opterećujete svoj CPU. Ako vidite visoke temperature u mirovanju, možda ćete morati očistiti računalo ili zamijeniti hladnjak.

Ako vaš procesor redovito prelazi svoja toplinska ograničenja, također ćete vidjeti pad performansi. Na visokim temperaturama, vaš hladnjak i ventilatori sustava vjerojatno se vrte do svojih najbržih stanja, što rezultira puno nepotrebne buke. Komponente računala također imaju kraći životni vijek ako su stalno vruće, umjesto na temperaturama koje se lakše kontroliraju.

Imajući sve to na umu, korisno je održavati vaš CPU dovoljno hladnim da prečesto ne dosegne maksimalne temperaturne pragove. Ne postoji magični broj na kojem biste trebali tjerati svoj CPU, ali ako imate dovoljno dobar hladnjak, većina modernih procesora ne bi se trebala zagrijavati puno više od 80 stupnjeva tijekom zadataka s prosječnim velikim opterećenjem.