MOMENT 5

Windows 11 dobio je niz novih zanimljivih značajki, pogledajte o čemu se radi

11.04.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Osim što možete ukloniti Bing i Edge iz Microsoftovog operativnog sustava, poboljšano je i prošireno upravljanje glasom i widgetima, a i Copilot je postao dostupan lokalno

Najnovija nadogradnja operativnog sustava Windows 11 Moment 5 donosi brojne sigurnosne zakrpe, ali također aktivira i razne nove značajke.

Među njima se ističu nove značajke glasovnog pristupa i poboljšanja Naratora u sustavu Windows 11.

Sada možete koristiti glasovni pristup u Windowsima 11 za korištenje računalnog miša na više prozora. Microsoft je također olakšao postavljanje glasovnih prečaca u prozoru Voice Access Commands.

Ovi prečaci omogućit će vam korištenje glasa za kopiranje i lijepljenje teksta, otvaranje određenih datoteka, otvaranje aplikacija, URL-ova, pa čak i pritiskanje određenih tipki na tipkovnici ili klikanje mišem.

Također je dodano nekoliko novih prirodnih glasova alatu za čitanje zaslona. Sve navedene promjene možete naći pod Accessibility.

Osvježena je i značajka Snap Layout, koja omogućuje raspoređivanje različitih prozora u određene postave, temeljem novih prijedloga koje pokreće umjetna inteligencija.

Ako prije niste koristili Snap Layouts, možete ga uključiti tako što ćete otvoriti System pa Multitasking i zatim uključiti On uz Snap Windows. Ovdje također možete istražiti razne opcije.

Aplikacija Photos pojačana je značajkom Magic Eraser. Nakon što ju odaberete na alatnoj traci, označite stavke koje želite ukloniti. Aplikacija će zatim koristiti generativno brisanje kako bi očistila sliku za vas.

Od sad je također moguće odrediti gdje će widgeti biti kategorizirani, kako biste ih postavili onako kako želite.

Uz to, na području Europske unije od sad je moguće ukloniti tražilicu Bing i web preglednik Edge iz Windowsa 11.

Zadnje, ali ne najmanje važno - možete isprobati digitalnog pomoćnika Copilota lokalno. Samo do deset puta, doduše, što bi trebalo biti dovoljno za procjenu hoćete li otvarati korisnički račun pri Microsoftu kako bi dobili manje manje ograničen pristup, piše Life Hacker.