NVIDIJINA TEHNOLOGIJA

Računalo crta lica kao da su prava

20.03.2013 u 08:23

Bionic
Reading

Div računalne grafike predstavio je tehnologiju pomoću koje računala mogu iscrtati ljudsko lice gotovo potpuno realistično

Faceworks ne samo što može vjerno prenijeti u digitalni svijet izgled ljudskog lica, već može oponašati i pokrete.

Još uvijek izgleda pomalo umjetno, ali djeluje puno bolje od onog što su računala mogla dosad izvesti. Toliko je uvjerljivo da je pomalo jezivo gledati ga, piše Venture Beat

A Ira, kako je nazvan lik koji vidite na slici, može biti renderiran uz pomoć samo jednog grafičkog procesora. Preciznije, uz korištenje oko dva teraflopa računalne snage, što je približno pola onoga čime raspolaže Titan, Nvidijin najnoviji grafički čip s čak sedam milijardi tranzistora.

Tehnologija radi u realnom vremenu pa bi se mogao pojaviti i u računalnoj igri, a omogućava zumiranje lica, tako da vidite pore, bore, kosu kako leluja na vjetru (ako je lik ima) i druge ljudske značajke, poput izraza lica. U suradnji s računalnim laboratorijem Sveučilišta Južna Kalifornija zabilježili su oko 30 izraza na videu i prema njima oblikovali realistično ponašanje i pokrete računalnog lika.

Nvidija je razvila i metodu renderiranja realističnih morskih valova. Waveworks, kako su ju nazvali, olakšat će posao animatorima i dati im mogućnost stvaranja valova koji se ponašaju kao i oni u stvarnom svijetu.