Računalni noviteti iz radionice HP-a

Računalni noviteti iz radionice HP-a

15.09.2009 u 13:47

Bionic
Reading

HP je predstavio četiri nova prijenosna računala, stolno računalo te par kućnih servera

HP je s prijenosnikom Envy nastavio tradiciju istoimenog Voodoo računala, ali ovaj primjerak izgleda kao da bi mogao konkurirati Appleovim prijenosnicima. Kućište mu je izrađeno od kombinacije magnezija i aluminija i izrađeno je od jednog komada. Envy je baziran na Intelovim procesorima i nudi zasebno ATI 4330 grafičku karticu u kombinaciji s kvalitetnim 13-inčnim ekranom. Posebno oduševljava njegova baterija koja se hvali autonomijom od čak sedam sati.

HP Mini 311 još je jedan netbook iz ponude poznatog proizvođača. Baziran je, kao i većina takvih računala, na Intelovom procesoru Atom, dok grafički posao obavlja grafički čip Nvidia ION LE. Računalo dolazi s instaliranim Windowsima XP, što će pozitivno utjecati na njegove performanse, ali i na cijenu koja bi trebala početi na 400 američkih dolara.

Za kraj su ostala dva punokrvna, ali jeftina prijenosnika – modeli ProBook 5310m i Pavillion dm3. Model 5310m se hvali i podatkom da je najtanji notebook (ne računaju se netbookovi) i ponuda mu počinje s Intelovim Celeron procesorima te cijenom od 699 dolara. Pavillion je nešto jeftiniji s cijenom od 549 dolara zahvaljujući AMD-ovoj bazi, ali moguće ga je naručiti i s Intelovim procesorom, čime mu se cijena penje na 649 dolara.

HP MS200 je nettop računalo, tj. računalo koje dolazi zapakirano u isto kućište kao i monitor te nudi prosječne performanse za solidnu cijenu od 599 dolara. Zanimljivo je da se ovo računalo nudi s Windowsima 7.

Zadnja predstavljena računala su kućni serveri EX490 i EX495 koji mogu pohraniti do sedam terabajta i 17 terabajta podataka. Operativni sustav koji ih pogoni je Windows Home Server. Njihova cijena je 549 i 699 dolara. Takva računala kod nas nisu doživjela neku veću popularnost.