FRIŠKO PREDSTAVLJEN

Qualcomm napravio prvi procesor za Windows, upoznajte Snapdragon 850

05.06.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Novi čip bi trebao pogoniti novu generaciju Windowsa na brojnim uređajima koji bi se trebali pojaviti krajem godine. Među njima je i Samsungovo 2-u-1 stolno računalo

Tijekom sajma Computex 2018 u Tajvanu Qualcomm je predstavio Snapdragon 850, procesor posebno osmišljen za uređaje koji vrte Microsoftov operativni sustav Windows.

Novi čip bi trebao pogoniti novu generaciju Windowsa na brojnim uređajima koji bi se trebali pojaviti krajem godine. Među njima je i Samsungovo 2-u-1 stolno računalo.

  • +5
Ovladajte Windowsima 10 uz ovih deset korisnih savjeta Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Po čemu se razlikuje od procesora koji pogone ogromnu većinu pametnih telefona današnjice? Pa, razlika nije velika. Kako je namijenjen uređajima većim od smarfona može dostizati viši radni takt bez pregrijavanja jer više prostora u kućištima omogućava bolji rasap topline. S radnim taktom od 2,96 GHz bit će oko 30 posto brži nego model 835.

U Qualcommu su također optimizirali frekvencije i softver Snapdragona 850 za PC-je, no 10-nanometarska arhitektura na kojoj počiva uglavnom je nalik onoj koju ima 835.

Snapdragon 850 podržava HDR zaslone i snimanje ugrađenom kamerom do razlučivosti 4K, kao i modem X20 LTE (brzina prijenosa podataka do 1,2 Gbps), a mogao bi i manje opterećivati bateriju u prijenosnim uređajima poput laptopa, piše Engadget.