PRIPAZITE

Punite smrznuti smartfon? Evo najgorih grešaka koje možete napraviti s baterijom

25.10.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Smartfoni, osim što nam pomažu u svakodnevom životu, mogu biti opasni - pogotovo ako incident uključuje telefonsku bateriju. Evo što trebate izbjegavati ako planirate izbjeći eksploziju, požar ili ozljedu

Koliko ste puta naišli na vijest u kojoj se priča o baterijama smartfona koje eksplodiraju u džepu, na punjaču ili čak u dućanu? Svi ovi scenariji su više nego stvarni, a sve što trebate napraviti da vam se dese je biti neoprezan. Na sreću, postoje jako dobri razlozi zbog kojih se do ovih incidenata uopće dolazi, a mi vam donosimo neke od najčešćih.

Baterije nije pametno kupovati i mijenjati kod neovlaštenog servisa

Zamjenske baterije koje bez razloga eksplodiraju ili se zapale obično su vezane uz tri stvari - serviser je nestručno napravio izmjenu, radi se o bateriji koja je nekompatibilna s uređajem ili jednostavno - bateriji niske kakvoće. Kako se zaštititi? Jednostavno - ne popravljajte mobitel u neopuzdanom ili neovlaštenom servisu i ne kupujte baterije koje su deset puta jeftinije nego original.

Padovi na tlo s telefonom u džepu mogu uzrokovati opekline ili eksploziju

Ovaj savjet možda zvuči malo glupo, pošto ne želimo završiti na tlu ako ne moramo, no ako imamo priliku naučiti iz tuđih pogrešaka poput stavljanja smartfona u stražnji džep, onda nam to definitivno može pomoći. Ukratko, ako savinete smartfon, možda ćete savinuti i bateriju, a baterije su kao takve - vrlo zapaljive ako dođe do deformacije.

Neslužbeni punjači predstavljaju velik rizik

Kvaliteta neslužbenih žica i punjača, pogotovo onih koje dobivate za manje od 40 kuna, obično nije bog zna kakva. Jeftini punjači mogu uzrokovati požar ili eksploziju zbog pregrijavanja baterije. Pogotovo vrijedi obratiti pažnju i izbjegavati jeftine brze punjače (3A ili više).

Ne punite pregrijan ili prehladan telefon

Kada stignete kući tijekom zimskih mjeseci, a baterija telefona vam je pri kraju, obavezno obratite pažnju da pričekate da se telefon zagrije na sobnu temperaturu prije punjenja. Isto pravilo vrijedi i za ljeto - oba slučaja utječu na kemiju unutar baterije te mogu uzrokovati oštećenje.

NEMOJTE NASJESTI

Ove tri prijetnje vrebaju na vas kad se spajate na javni Wi-Fi

Pogledaj galeriju

Ako se baterija prebrzo prazni - vrijeme je za odlazak servisu

Kao što i naslov nalaže, ovi znakovi, pored moguće greške u softveru ako je smartfon relativno nov - znače da je vrijeme za posjet servisu. U najgorem slučaju će se raditi o nekoj grešci koju možete riješiti bez otvaranja uređaja, no bolje je provjeriti za svaki slučaj.