TAJNA BESMRTNOSTI

Pronađeno stvorenje koje živi već 50.000 godina

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 06.01.2012 08:30
  • Objavljeno 04.01.2012 u 15:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su na Havajima otkrili populaciju mahovine koja se već 50.000 godina sama iznova i iznova klonira te je danas vjerojatno najstariji višestanični organizam na Zemlji

Ova vrsta mahovine stručnog naziva Sphagnum palustre može se naći širom sjeverne hemisfere, međutim, čini se da se samo na Havajima razmnožava kloniranjem bez potrebe za seksom ili sporama.

Naime, ispitivanja su utvrdila da sve populacije mahovine na havajskom otočju dijele rijedak genetski marker koji pokazuje da su potekle od iste početne biljke koja je onamo stigla u obliku spora prije više desetaka tisuća godina.

Budući da je Sphagnum palustre jednospolna, ne može se spolno razmnožavati, rekao je suautor studije Eric Karlin, ekolog za biljke na Ramapo College u New Jerseyju.

'Možete očekivati da jedna izvorna biljka ima ovo rijetko svojstvo. Međutim, nije vjerojatno da bi ga moglo imati više biljaka', objasnio je.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sphagnum palustre

Fosilizirani ostaci Sphagnum palustre pronađeni su u tresetu starom oko 23.900 godina kraj planine Kohala na Velikom otoku. Na temelju ovih ostataka Karlin i njegovi kolege zaključili su da mahovina nastanjuje Havaje najmanje toliko dugo, a možda i duže. Kako bi provjerili ove procjene, obavili su analizu genetske raznolikosti sadašnje populacije i utvrdili brzine njezine mutacije. Na temelju njih procijenili su da je različitim dijelovima populacije trebalo oko 50.000 godina da se razviju u današnje varijante.

Zanimljivo je također da je genetska analiza otkrila da među njima postoji iznimna raznolikost, slična onoj kakva postoji i među običnim mahovinama, što dovodi u pitanje popularne predodžbe prema kojima su klonovi genetski jednolični jer ne mogu spolnim razmnožavanjem razmjenjivati DNA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi