NI UZ PUSTU TEHNOLOGIJU

Pronaći crne kutije malezijskog aviona nemoguća je misija

25.03.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Usprkos korištenju najnovijih tehnoloških pomagala, podmornica, aviona i satelita, potraga za crnom kutijom malezijskog aviona za koji se sumnja da je pao u južnom dijelu Indijskog oceana bi se mogla pokazati iznimno teškim, po nekima i nemogućim pothvatom

Malezijski izvori su jučer i službeno izjavili kako je osnovana sumnja da je 'MH370 izgubljen' i da je posljednja točka zrakoplovu bio udar u ocean, tisućama kilometara daleko od planirane rute. Sateliti do sada nisu imali značajnijeg uspjeha u pronalasku dijelova zrakoplova, iako se upravo na tome temelje i sumnje o padu...


Najveći izazov će sada biti tražiti crnu kutiju, koja može odašiljati signal tek 30 dana. Zrakoplov je nestao 8. ožujka, što ostavlja jako malo vremena. Mornarica SAD-a je nedavno poslala najboljeg tragača za crnim kutijama uopće, no veliko je pitanje hoće li i to čudo koje može registrirati crnu kutiju i na dubini od 6.000 metara biti od pomoći.

Istražitelji navodno nisu optimisti kad je riječ o ovom slučaju. Mnogi povlače paralele s Air France letom AF447, za kojeg je trebalo gotovo dvije godine da se pronađe olupina uz pripadajuće crne kutije na dubini od 3.900 metara.

U slučaju da se signal ne pronađe, sljedeći korak će biti prostiranje posebnih sonara za skeniranje oceanskog dna kako bi se pokušale pronaći anomalije koje bi sugerirale na postojanje olupine. U slučaju da ni to ne bude moguće zbog nepravilnosti u dnu, na posao će se primiti posebne bespilotne podmornice opremljene opremom za skeniranje koja uključuje i HD kamere. Čak i da se kojim slučajem pronađu crne kutije, postoji mogućnost da neće biti u stanju za ekstrakciju podataka.