DOMAĆI CAR SHARING

Projektu Spin City jamstvo vrijedno 900 tisuća kuna

24.06.2016 u 09:03

Bionic
Reading

Spin City je temeljen na načelima ekonomije dijeljenja i ekologiji uz primjenu suvremene tehnologije. Car sharing građanima omogućava korištenje vozila bez troškova posjedovanja i održavanja istog. Usluga u prvom redu služi za vožnju Zagrebom i okolicom

Financijska potpora države neophodna je za razvoj inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj, istaknuli su pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić i predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec na susretu s Matijom Krznarom, direktorom tvrtke Urban Mobility koja je u Hrvatsku donijela uslugu car sharinga Spin City.

Spin City je temeljen na načelima ekonomije dijeljenja i ekologiji uz primjenu suvremene tehnologije. Car sharing građanima omogućava korištenje vozila bez troškova posjedovanja i održavanja istog. Usluga u prvom redu služi za vožnju Zagrebom i okolicom.

U taj je projekt uloženo 3,3 milijuna kuna, a HAMAG-BICRO tvrtki je osigurao jamstvo u iznosu od gotovo 900 tisuća kuna.

Car sharing Spin City prvi je projekt ove vrste u Hrvatske. Matija i njegov tim dokaz su kako u Hrvatskoj ima kvalitetnih projekata, dobrih poslovnih prilika i načina kako uspješno pokrenuti ili unaprijediti vlastito poslovanje. Stoga ćemo, zajedno s MINPO-om, napraviti iskorak u strateškom i učinkovitom povlačenju EU sredstava kako bismo osigurali konkurentnost hrvatskih poduzetnika na međunarodnoj razini“, izjavio je Vrbanec.


'Zahvaljujući jamstvu HAMAG-BICRO-a Urban Mobility je lakše stvorio preduvjete za pokretanje posla. To podrazumijeva i otvaranje novih deset zelenih radnih mjesta. Ekološki i društveno odgovoran način zapošljavamo 10 mladih ljudi prosječne dobi 29 godina i što je na zagrebačkim ulicama flota Spin Cityja od 30 vozila - 10 na električni i 20 na klasični pogon. Vjerujem da upravo mnoštvo ovakvih inovativnih projekata može dati poseban zamah hrvatskom gospodarstvu', kazao je Krznar.

Na temelju iskustava provedbe financijskih instrumenata te prepoznatih potreba tržišta, izrađeni su novi instrumenti koji će se provoditi kroz strukturne fondove. Mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva te subvencija kamatne stope trebali bi uvelike olakšati poduzetnicima pristup financiranju u nadolazećem periodu.

'Izvor financiranja poduzetnicima je jedan od najvećih problema pri pokretanju posla, pogotovo u Hrvatskoj gdje još nije razvijeno tržište fondova rizičnog kapitala i ostalih alternativnih izvora financiranja, pa među poduzetnicima postoji percepcija da do novca mogu samo putem kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka.

Želimo im omogućiti da se što više posvete razvoju svoje poduzetničke ideje, a što manje servisiranju financija', rekao je Antonić.