LOW POWER MODE

Produljite život baterije iPhonea i uključite ovu značajku već danas

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.09.2017 10:04
  • Objavljeno 09.09.2017 u 10:04
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: CC0

Zanimljiva opcija koja je stigla uz prošlu veliku nadogradnju za popularni Appleov operativni sustav iOS omogućuje nam da dramatično produljimo vrijeme između dva punjenja, no postoji mala caka

Ako imate iPhone postavljen na osnovne postavke, vrlo je vjerojatno da vas telefon svaki put kad baterija padne ispod 20 posto pita hoće li uključiti 'Low Power Mode'. Ako prijedlog odbijete, uporni operativno sustav ponovno će vam predložiti njegovo paljenje kad baterija dosebne 10 posto. O čemu se zapravo tu radi?

Pa, ako želite kratki odgovor: o vrlo korisnoj značajki koja će vašem telefonu (kada punjač ili izvor struje nije blizu) omogućiti produljeni rad. U slučaju da nikad niste naišli niti aktivirali Low Power Mode, to možete učiniti ulaskom u postavke, odnosno Settings. Tamo otiđite pod 'Baterija' ili 'Battery' i uključite Low Power Mode.

Značajka se automatski gasi kada telefon napunite do 80 posto ili kada ju ručno isključite u gore spomenutom izborniku.

Ok, a što ona točno radi?

U trenu kad aktivirate Low Power Mode, ikona za bateriju promijenit će boju u žutu. To znači da će vaš iPhone isključiti sljedeće značajke:

  • Automatski download novih emailova
  • 'Hey Siri'
  • Pozadninsko osvježivanje aplikacija
  • Automatsko skidanje nadogradnji i automatski downloadi (podcastovi, primjerice)
  • Pokretne pozadine

Još jedna bitna stvar je automatsko zaključavanje uređaja koje je na ovom modu reducirano na svega trideset sekundi te smanjiti svjetlinu vašeg ekranma. Nadalje, vaš telefon će raditi sporije nego inače zato jer nastoji uštedjeti energiju. Neke aplikacije čak će nastojati surađivati sa Low Power Modeom time da isključe neke značajke koje troše puno struje.

Apple iPhone može izdržati puno dulje ako pazite koje značajke držite uključenima

Apple iPhone može izdržati puno dulje ako pazite koje značajke držite uključenima

Izvor: tportal.hr / Autor: Denis Jeleć

Zvuči dobro. Koliko je to učinkovito u praksi?

Kratka verzija? Vrlo!

Prema dosadašnjim testovima, ova značajka produljuje životni vijek iscrpljene iPhoneove baterije između 30 i 40 posto. Ako nam ne vjerujete, ništa vas ne košta da ju isprobate. Ona zbilja pomaže kada niste blizu punjaču ili kada jednostavno ne smijete dopustiti da se uređaj ugasi. Softver vašeg uređaja to radi tako da smanjuje broj aktivnosti koje bi inače ispraznile bateriju do kraja. Također, telefon koji je u režimu Low Power spojite na punjač, on će se napuniti brže.

Trebam li ovu funkciju koristiti cijelo vrijeme?

Na ovo pitanje dosta je teško odgovoriti zato jer zavisi o tome što očekujete od svojeg uređaja. Low Power Mode produljit će radni vijek koji dobijete od jednoga punjenja bez da ošteti vaš uređaj. Performanse će se ograničiti, no ne toliko da zbilja zasmetaju.

Ako u drugu ruku imate telefon koji cijelo vrijeme morate držati ažuriranim, te ako vam je važno da imate obavijesti za sve pristigle emailove, ovu značajku koristit ćete samo u slučaju nužde. Plus, naravno, ako je baterija vašeg iPhonea iznad 80 posto kapaciteta, Low Power Mode će se automatski isključiti.

Poanta je, zapravo, ta da ovaj režim rada ne oštećuje iPhone, već mu ograničava performanse kako bi uštedio na energiji. Na vama je, u principu, hoćete li ga koristiti često ili ne.

  • +3

iphone 8

Izvor: YouTube / Autor: Marques Brownlee

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!