PIRATI NE POSUSTAJU

Producenti su i sami krivi za ilegalni download

31.12.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Politika većine produkcijskih kuća je da s priličnim zakašnjenjem prikazuju nove epizode u pojedinim zemljama, što povećava mogućnost da će mnogi fanovi nove epizode potražiti među piratskim verzijama

Čast da postane serija koja je u 2012. najviše ilegalno skidana s interneta pripala je turbo popularnoj 'Igri prijestolja'.

Prema analizi TorrentFreaka, u prosjeku je svaka epizoda ove HBO-ove najskuplje serije, koja se dobrim dijelom snimala i u Hrvatskoj, u 2012. ilegalno skinuta 4,3 milijuna puta.

Odmah nakon nje na drugom je mjestu serija 'Dexter' koja je prošle godine bila najomiljenija među internetskim piratima, ali i ove godine je skoro svaka epizoda bila skinuta blizu četiri milijuna puta.

Sve serije koje se nalaze među prvih deset koje su u godini na izmaku najviše puta ilegalno skinute s interneta mogu gledati i domaći gledatelji na nekom od kabelskih programa i također su visoko na listi popularnosti.

Piratstvo cvate

Ogromna brojka piratskih verzija popularnih serija potegnula je pitanje kako je moguće da ih i dalje ilegalno skidaju milijuni gledatelja čak i nakon što su mnoge stranice koje su sadržavale ilegalne torrente zatvorene.

No puno su manji problem ilegalni torrenti koji se zaista mogu naći na brojnim sajtovima na internetu i većini je nemoguće ući u trag.

U mnogim europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku, nekim je stranicama blokiran pristup ili vam se na tražilici naprosto neće pojaviti kao rezultat pretrage i vrlo će vam jasno na dnu tražilice pisati da vam se neki rezultati, na zahtjev američki pravnih institucija zbog ilegalne radnje, ne prikazuju.

No ništa od toga nije pomoglo da pirati rade punom parom i da milijuni gledaju ilegalne kopije.

Produkcijske kuće potiču piratstvo

Naime, razloge za pirateriju treba tražiti i u samim produkcijskim kućama koje rade serije. Politika većine njih je da se s priličnim kašnjenjem pojedine serije prikazuju u nekim zemljama, a gledatelji koji se 'nakače' na neku od serija naprosto ne žele čekati da im se neka produkcijska kuća smiluje i prikaže nove epizode.

To se dosta vidi na primjeru serije 'Homeland' koja je na sedmom mjestu po broju ilegalnih skidanja. Druga sezona se već neko vrijeme prikazuje u Americi, ali mnogi gledatelji u Europi je neće vidjeti prije travnja 2013. godine.

Ne samo što ju je nemoguće legalno gledati na televiziji, već ju je nemoguće i legalno skinuti preko online usluga televizije Fox, pod čijom je produkcijom i napravljena.

Slično je i s 'Igrom prijestolja' koju legalno mogu gledati isključivo oni koji su pretplaćeni na HBO. Ta se serija, naime, ne prikazuje ni na jednom drugom kanalu niti ju je moguće legalno skinuti s neke od HBO-ovih usluga.

Većina gledatelja seriju gleda s malim vremenskim razlikama, pa se tako nove epizode u Europi gledaju dan nakon što su prikazane u Americi, ali se zato u Australiji, gdje je serija izrazito popularna, nove epizode gledaju s tjedan dana zakašnjenja.

No čak i tako male razlike dovoljne su da fanovi posegnu za piratskim verzijama koje se na torrentima mogu naći dva sata nakon što je epizoda prikazana na HBO-u.

Sprega s marketingom

Producentske kuće to, naravno, rade iz marketinških razloga, tako da se posebna DVD i Blu-Ray izdanja mogu prodati u što većem broju.

Međutim, s jedne strane su zadovoljeni marketinški planovi, ali su zapostavljeni fanovi i gledatelji kojima je predugo čekati po nekoliko mjeseci ne bi li pogledali nove epizode omiljene serije.

Ista stvar, naravno, vrijedi i za filmove. Mnogi filmski hitovi s nekoliko mjeseci razlike dolaze u kina u različitim zemljama što povećava vjerojatnost da će mnogi u međuvremenu pronaći neku ilegalnu verziju filma na internetu.

TOP 10 serija s najviše ilegalnih skidanja

1. Igra prijestolja (4,3 milijuna downloada po epizodi)
2. Dexter (3,9 milijuna downloada po epizodi)
3. Teorija velikog praska (3,2 milijuna downloada po epizodi)
4. Kako sam upoznao vašu majku (3 milijuna downloada po epizodi)
5. Breaking Bad (2,6 milijuna downloada po epizodi)
6. The Walking Dead (2,5 milijuna downloada po epizodi)
7. Homeland (2,4 milijuna downloada po epizodi)
8. House (2,3 milijuna downloada po epizodi)
9. Fringe (2,3, milijuna downloada po epizodi)
10. Revolution (2,1 milijuna downloada po epizodi)